Bloomberg: Fondurile record de aproape 500 de miliarde euro, imprumutate de banci, de la BCE, in decembrie, au ajuns tot la BCE
Fondurile imprumutate de bancile comerciale de la Banca Centrala Europeana in ultima luna a anului 2011 au ajuns inapoi la BCE prin refinantarea unor imprumuturi si constituirea de depozite, anuland eforturile institutiei financiare de a evita o criza a creditelor in regiune. In loc sa ajunga in sistemul financiar, cea mai mare parte din fondurile imprumutate la licitatia record din decembrie de 523 de banci se afla tot la BCE, estimeaza analistii bancii britanice Barclays, folosind datele BCE.
Bancile vor folosi banii obtinuti prin imprumuturile pe trei ani pentru a-si acoperi obligatii financiare scadente in acest an sau in 2013, estimeaza analisti de la Morgan Stanley si Royal Bank of Scotland.
"Este iluzoriu sa crezi ca masura va avea ca efect cresterea creditarii. Va calma o parte din temerile pe care le au bancile in legatura cu necesarul de lichiditate. Institutiile de credit sunt angajate in restructurarea masiva a strategiei si reducerea activelor, care cumulate cu deteriorarea economica, nu sunt compatibile cu majorarea creditarii", a spus Philippe Waechter, economist sef la Natixis Asset Management in Paris.
Guvernele tarilor europene cer bancilor sa continue sa imprumute companiile si populatia, in timp ce impun o consolidare de 114,7 miliarde de euro a capitalului ponderat la risc.
In loc sa atraga fonduri prin emisiuni de actiuni, majoritatea bancilor au promis ca vor intruni cerintele prin reduceri, insumand cel putin 950 de miliarde de euro, ale activelor in urmatorii doi ani.
Astfel de anunturi au starnit ingrijorare ca bancile vor reduce creditarea si vor limita cresterea in zona euro. Bancile au plasat o mare parte din lichiditatea de la BCE in depozite tot la banca centrala.
Barclays estimeaza ca bancile au folosit 296 miliarde de euro din fondurile imprumutate in decembrie pentru inlocuirea unor imprumuturi pe perioada mai scurta tot de la BCE, ceea ce inseamna ca au ramas doar fonduri suplimentare de numai 193 miliarde de euro pentru sistemul financiar, scrie Mediafax.
Depozitele overnight la BCE au crescut cu circa 223 miliarde de euro de la acordarea impruturilor in decembrie si au ajuns la 486 miliarde de euro, ceea ce sugereaza ca fondurile de la BCE nu au ajuns la clienti.
Bancile controleaza aproximativ 80% din finantarea din zona euro, ceea ce le face cruciale pentru asigurarea de imprumuturi, potrivit unei afirmatii a presedintelui BCE, Mario Draghi.
In comparatie, companiile americane folosesc mai mult pietele de capital pentru a se finanta, prin vanzarea de obligatiuni catre investitori.