Dobânda este subvenţionată de Fundaţia Erste, a anunțat, joi, banca.

"Grupul Banca Comercială Română, prin BCR, BCR Social Finance şi Fundaţia Erste, pune la dispoziţia sectorului non-profit din România finanţări în sumă totală de 730.000 de euro, cu dobândă zero în 2020, pentru a-l ajuta să depăşească actuala situaţie de criză generată de pandemia provocată de noul coronavirus. Dobânda este subvenţionată 100% de Fundaţia Erste pentru utilizările din credit efectuate până la 31 decembrie 2020", se menţionează în comunicat.

Finanţările sunt acordate în lei şi pot avea ca destinaţie acoperirea capitalului de lucru sau implementarea proiectelor europene cu fonduri nerambursabile. Creditele se acordă pe o perioadă de 12-18 luni, în cazul capitalului de lucru, sau 3 luni după data încasării grantului sau subvenţiei, în cazul prefinanţărilor europene sau granturilor de diverse tipuri.

Fondurile puse la dispoziţie prin acest program sunt limitate şi vor fi alocate, în funcţie de solicitări, până la data de 31 iulie 2020. Creditele vor fi acordate organizaţiilor non-profit care pot face dovada înregistrării la Registrul Asociaţiilor şi Fundaţiilor şi care pot dovedi existenţa impactului social creat în societate.

Celelalte condiţii de eligibilitate pentru acordarea liniilor de finanţare sunt următoarele: existenţa a minimum trei exerciţii financiare încheiate pentru BCR şi a cel puţin două exerciţii financiare în cazul BCR Social Finance - condiţie obligatorie; dimensionarea clară a nevoii de finanţare şi sursele de rambursare ale creditului - condiţie obligatorie; neînregistrarea în ultimul an sau la ultima balanţă a unui capital propriu negativ - condiţie non-eliminatorie (în cazul BCR Social Finance); neînregistrarea unor pierderi nete în ultimii 2 ani financiari consecutivi - condiţie non-eliminatorie (în cazul BCR Social Finance).

Banca menţionează că dobânda va fi subvenţionată de Fundaţia Erste pe tot parcursul anului 2020, urmând ca, din 2021, aceasta să fie achitată de către client. În cazul BCR, aceasta înseamnă o dobândă variabilă formată dintr-o marjă fixă de 2%-3,5% + ROBOR 6M, cu un comision de acordare cuprins între 0%-0,2% şi unul de analiză între 0 şi 500 lei, în timp ce la BCR Social Finance e vorba de o dobândă fixă de 6%, cu un comision de acordare fix de 0.2% şi unul de administrare de 3,6% anual.

BCR Social Finance SA este o instituţie financiară nebancară (IFN), subsidiară a Băncii Comerciale Române, înfiinţată în 2009 sub denumirea de good.bee Credit (GBC). În prezent ea reprezintă asocierea dintre Erste Social Finance Holding GmbH (51%) şi Banca Comercială Română S.A. (49%). BCR Social Finance IFN este supusă legislaţiei specifice şi regulamentelor emise de către şi sub supravegherea Băncii Naţionale.

Erste Social Finance Holding GmbH este componenta de incluziune financiara a Grupului Erste (60%) şi Fundaţiei ERSTE (40%). Înfiinţată în 2008 de către Fundaţia ERSTE şi Grupul Erste, scopul sau fiind acela de a contribui la prosperitate şi de a facilita accesul la servicii financiare pentru toţi, prin investiţii integrate în infrastructură socială, servicii sociale, capital uman şi dezvoltarea abilităţilor, inovaţie, microfinanţare şi economie socială în regiunea CEE.