Palatul BCR din Piata Universității și-a găsit un nou proprietar. Cine cumpără clădirea istorică simbol din centrul Capitalei
Un fond de investiţii cu sediul în Luxemburg va cumpăra clădirea istorică a Băncii Comerciale Române (BCR) din Piaţa Universităţii, a anunțat instituția.
Situată pe Bulevardul Regina Elisabeta, clădirea istorică a Palatului Oscar Maugsch se învecinează cu principala piaţă centrală a Bucureştiului.
"Banca Comercială Română a încheiat transferul de proprietate a clădirii istorice Palatul Oscar Maugsch din Piaţa Universului către Project Regina Elisabeta Bucharest SRL, o companie de investiţii imobiliare cu sediul în Luxemburg, specializată în active hoteliere şi clădiri de birouri de pe anumite pieţe europene. Ca parte a contractului de cumpărare, BCR a încheiat un acord de închiriere temporară a spaţiului de la parter în care banca operează în prezent una dintre sucursalele sale (...) BCR a făcut primii paşi în a pune patrimoniul arhitectural al clădirii la dispoziţia publicului, prin găzduirea a două evenimente culturale importante - Romanian Design Week şi Art Safari - în interiorul palatului", se arată în comunicatul citat.
Potrivit sursei citate, clădirea a fost construită la începutul secolului XX şi este alcătuită din două aripi - Universitate şi Toma Caragiu - cu o suprafaţă totală de aproape 17.000 mp.
JLL a fost brokerul exclusiv al BCR pentru această tranzacţie, în timp ce Special Properties a fost brokerul exclusiv al cumpărătorului.
Clădirea ar putea deveni hotel de lux cu 150 de camere
Luna trecută, compania de consultanţă imobiliară Colliers International anunţa că cel mai complex proiect din portofoliu a fost evaluarea Palatului BCR, clădirea monument istoric din Piaţa Universităţii.
”Deţinută în prezent de BCR, clădirea situată în inima Bucureştiului a fost finalizată în 1906, pe baza planurilor arhitecturale ale lui Oscar Maughsch, iar înainte de a deveni proprietatea băncii a fost sediul Societăţii de Asigurări „Generala”. Palatul BCR ocupă 4.000 de metri pătraţi de teren, inclusiv fosta grădină a Palatului Şuţu, care găzduieşte acum Muzeul Municipiului Bucureşti, şi are 12.000 de metri pătraţi utili, distribuiţi în două corpuri cu cinci niveluri fiecare, dintre care unul subteran, la care se adaugă şi mansardă pentru unul dintre corpuri”, preciza compania în noiembrie, într-un comunicat.
Analiza veniturilor potenţiale, a gradului de ocupare şi a valorii de vânzare a dus la concluzia că soluţia fezabilă pentru Palatul BCR este transformarea clădirii într-un hotel de lux, calculele finale arătând că acest scenariu ar fi cu 15% mai profitabil pentru un investitor, în comparaţie cu scenariul unei clădiri de birouri. Pentru a acomoda un hotel de lux afiliat unui lanţ internaţional, o clădire trebuie să ofere cel puţin 100 de camere, iar Palatul BCR poate găzdui în jur de 150 de camere.
BCR, membră a Erste Group, este unul dintre cele mai importante grupuri financiare din România, incluzând operaţiunile de bancă universală (retail, corporate & investment banking, trezorerie şi pieţe de capital), precum şi societăţile de profil de pe piaţa leasingului, pensiilor private şi a băncilor de locuinţe.
Erste Group este unul dintre principalii furnizori de servicii financiare din estul Uniunii Europene. 47.700 de angajaţi deservesc 16,2 milioane de clienţi în cadrul a 2.500 de filiale din 7 ţări (Austria, Republica Cehă, Slovacia, România, Ungaria, Croaţia, Serbia).
La sfârşitul anului trecut, Erste Group deţinea active totale în valoare de 236,8 miliarde de euro, înregistra un profit net de 1,79 miliarde de euro şi un indice al capitalului comun de rangul 1 (Basel 3 implementat integral) la 13,5%.
Pe acelasi subiect: