BNR: Inflatia scade la 1,1% in primul trimestru din 2015 si apoi creste treptat pana la 2,6%, in trimetrul al treilea din 2016
Bani
BNR estimeaza ca rata anuala a inflatiei va cobori in primul trimestru al anului viitor sub 1,5%, limita inferioara a intervalului din jurul tintei de 2,5%, pentru ca apoi sa revina la acest nivel in trimestrul al doilea si sa urce pana la finele anului la 2,2% si mai departe in 2016, la 2,6% in T3.
Banca centrala a redus marti prognoza privind inflatia de la 2,2% la 1,5% pentru acest an si de la 3% la 2,2% in 2015, niveluri situate cu 0,7 puncte procentuale, respectiv cu 0,8 puncte sub cele prognozate in august.
"Rata inflatiei IPC si rata inflatiei de baza Core2 ajustat se plaseaza pe intregul interval de referinta (cu exceptia trimestrului IV 2014 in cazul celui de-al doilea indicator) sub valorile din prognoza precedenta. Revizuirea este rezultatul proiectarii la niveluri mai accentuate a unora din influentele dezinflationiste provenind atat din partea factorilor fundamentali, cat si a unor factori conjuncturali, avand in vedere si evolutiile manifestate ulterior publicarii proiectiei din luna august", se arata in raportul asupra inflatiei, citat de Mediafax.
Core2 ajustat este masura inflatiei de baza care elimina din calculul indicelul preturilor de consum (IPC) preturile administrate, volatile (legume, fructe, oua, combustibili), ale produselor din tutun si ale bauturilor alcoolice, intrucat influenta politicii monetare, prin gestionarea cererii agregate, este putin semnificativa sau nula.
Cele mai importante revizuiri in scadere ale contributiilor proiectate la dinamica ratei inflatiei IPC provin din partea preturilor administrate, cu efecte pe intreg intervalul proiectiei (pana in trimestrul al treilea din 2016) ca urmare a suspendarii majorarii pretului de achizitie a gazelor naturale din productia interna, prevazute anterior pentru data de 1 octombrie 2014, si a prelungirii termenului de furnizare a gazelor naturale din productia interna la preturi reglementate, de la 31 decembrie 2018 pana la 1 iulie 2021.
"Data fiind dinamica proiectata a componentelor sale, rata anuala a inflatiei IPC se va mentine la limita inferioara (1,5%) a intervalului de variatie asociat tintei in trimestrul IV 2014, va cobori sub aceasta in primul trimestru al anului 2015, dupa care va reveni mai intai la nivelul de 1,5% in al doilea trimestru si apoi in interiorul intervalului, continuandu-si evolutia moderat ascendenta si pozitionandu-se in apropierea tintei centrale la orizontul prognozei", se precizeaza in raport.
Astfel, rata anuala a inflatiei cobori in primele trei luni ale anului viitor la 1,1%, in principal sub impactul dezinflationist al evolutiei nivelului in lei al accizelor aferente produselor din tutun si combustibililor, dar si al dinamicii inflatiei de baza CORE2 ajustat, al celei a preturilor combustibililor si a preturilor volatile ale alimentelor, acestea din urma inregistrand o deflatie in primul trimestru.
Apoi, inflatia este asteptata sa revina la 1,5% in perioada aprilie-iunie, dupa care va creste la 1,9% in trimestrul al treilea atat pe fondul epuizarii efectelor favorabile ale socurilor de oferta din trimestrul III 2014, in care preturile volatile ale alimentelor (LFO) au consemnat deflatii, cat si pe fondul unei usoare accelerari a cresterii preturilor administrate.
Pentru 2016, BNR se asteapta la o inflatie de 2,3% pentru primele trei luni, continuand traiectoria ascendenta pana la 2,5% dupa primul semestru si la 2,6% la sfarsitul lui septembrie.
Pe acelasi subiect: