Decizia de astazi a Bancii Nationala a fost anticipata de analistii financiar-bancari, care estimau scaderea cu 0,25 puncte procentuale a dobanzii cheie.

Aceasta este a treia reducere a dobanzii de politica monetara dupa reluarea ciclului de scadere, in august, cand Banca Nationala a operat o taiere de 0,25 puncte procentuale, de la 3,5% la 3,25%. La finele lunii septembrie, BNR a operat o noua reducere, de la 3,25% la 3%.

Astfel, in mai putin de trei luni, banca centrala a operat trei reduceri consecutive ale dobanzii, in conditiile in care Romania a intrat de la mijlocul anului in recesiune tehnica, iar inflatia s-a plasat la niveluri foarte joase.

Totodata, banca centrala a decis sa reduca rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in valuta ale institutiilor de credit la nivelul de la 16% la 14% incepand cu perioada de aplicare 24 noiembrie - 23 decembrie 2014. Rata rezervei minime obligatorii aplicabile pasivelor in lei se mentine la 10%.

Guvernatorul bancii centrale, Mugur Isarescu, afirma, luna trecuta, ca viitorul Consiliu de Administratie, care intre timp si-a preluat mandatul, va analiza cu foarte mare atentie orice reducere a dobanzii, avand in vedere traiectoria incerta a inflatiei pe termen lung, dar ca va continua reducerea treptata a rezervelor minime obligatorii la lei si valuta, fara sa afecteze rezerva valutara.

La randul sau, viceguvernatorul BNR Bogdan Olteanu a declarat recent ca Banca Nationala va analiza eventuale masuri de relaxare monetara, pe fondul incetinirii inflatiei si sub influenta actiunilor initiate de BCE pentru stimularea economiei.

Ulterior, premierul Victor Ponta a afirmat ca dobanda de referinta a BNR va scadea probabil sub 3%.

In august, BNR a redus prognoza de inflatie, de la 3,3% la 2,2% pentru acest an si de la 3,3% la 3% pentru 2015, si a anuntat prognoze privind rata medie a inflatiei de 1,4% in acest an si 2,4% anul viitor.

Analistii considera ca ciclul de relaxare a politicii monetare ar putea continua in 2015.

Totodata, cei mai multi dintre participantii la sondaj estimeaza o diminuare a rezervelor minime obligatorii pentru lei si valuta anul viitor, la 8% pentru lei si 12% pentru valuta.

BNR, atenta la semnalele privind incetinirea inflatiei; o noua taiere a dobanzii in ianuarie

Decizia BNR de a reduce rata dobanzii de politica monetara nu va avea un impact important asupra conditiilor monetare generale, insa arata ca banca este atenta la semnele privind incetinirea inflatiei, potrivit Capital Economics, care estimeaza o noua taiere a dobanzii cheie la sedinta din ianuarie. 

"Luand in considerare proiectiile asupra inflatiei, nu am fi surprinsi daca dobanda va fi redusa din nou in urmatoarele luni, poate chiar in doua etape. La urmatoarea sedinta, in ianuarie, anticipam o taiere cu 0,25 puncte procentuale, la 2,5% pe an", se arata intr-un comunicat al firmei de cercetare.

Dupa reducerea dobanzii cheie de la 3,25% la 3% la sfarsitul lunii septembrie, guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a sugerat ca relaxarea monetara va continua mai degraba prin reducerea ratei rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei decat printr-o noua taiere a ratei dobanzii, potrivit Capital Economics. 

In aceste conditii, analistii de la Capital Economics considera ca masura anuntata marti de BNR a fost impulsionata de perspectiva de incetinire a inflatiei in perioada urmatoare, in urma scaderii semificative a pretului petrolului din ultima perioada. 

Banca centrala a redus marti prognoza privind inflatia in acest an de la 2,2% la 1,5% si de la 3% la 2,2% in 2015, repozitionarea traiectoriei avand ca resorturi principale persistenta deficitului de cerere, consolidarea pe un palier mai scazut a anticipatiilor privind inflatia si evolutia economica din Europa. 

"In mare masura, suntem de acord cu noua prognoza. Desi anticipam anterior o crestere a ratei anuale pentru urmatoarele luni, scaderea puternica a preturilor petrolului face ca acest scenariu sa fie putin probabil. Mai mult, resursele considerabile ale economiei locale vor putea ajuta la limitarea presiunii pe preturi," noteaza analistii Capital Economics, care preconizeaza ca inflatia va reintra in banda tintita de BNR abia in 2016. 

Reducerea dobanzii de politica monetara nu va avea un impact semnificativ asupra conditiilor monetare generale, dat fiind ca dobanzile interbancare, ce reflecta costul la care bancile pot face imprumuturi intre ele in lei, se afla la sub 1%, cu mult sub nivelul dobanzii cheie.

In schimb, creditarea este limitata din cauza lipsei lichiditatii in valuta si a volumului mare de credite neperformante, potrivit Capital Economics.  De asemenea, economistii de la firma britanica de cercetare noteaza ca, indiferent daca rata dobanzii de politica monetara va mai fi sau nu redusa, inflatia va ramane la un nivel scazut, permitand relaxarea politicii monetare.