In primele noua luni ale anului trecut, grupul BCR a obținut un profit net de 494,5 milioane de lei, iar in primul semestru al acestui an a raportat un profit net de 158,1 milioane de lei.

Grupul austriac Erste Bank, acționarul majoritar al BCR, a anuntat ca pierderea inregistrata pe segmentele de retail si IMM-uri din Romania a crescut de la 3,3 milioane euro la finele primului semestru, la 19,4 milioane euro la sfarsitul lunii septembrie. "Revenirea economica a avut un ritm mai lent decat ne asteptam. Acest fapt se reflecta in evolutia afacerilor clientilor nostri, in veniturile acestora, in tranzactiile pe care acestia le efectueaza cu BCR", a declarat intr-un comunicat Dominic Bruynseels, presedinte executiv al BCR.

Formarea creditelor neperformante s-a accelerat in trimestrul trei, astfel ca soldul la nivelul grupului dupa primele noua luni reprezenta 20,8% din portofoliul total de credite, segmentul de corporate fiind principalul contributor la volumele nou-generate.

Provizioanele nete pentru credite si avansuri acordate clientilor au fost de 1,61 miliarde lei (382,5 milioane euro).

Potrivit BCR, intreprinderile mici si mijlocii inca se confrunta cu constrangeri severe de lichiditate, iar unele companii mari au reintrat in incapacitate de plata dupa restructurare. Banca se asteapta la o revenire treptata, dupa accelerarea cresterii economice.

Venitul operational net al grupului a scazut cu 11,2% fata de aceeasi perioada a anului trecut la 3,15 miliarde lei (749,1 milioane euro), in principal ca urmare a scaderii ratelor de dobanda si comprimarii marjelor de profit, precum si cererii de credite eligibile in scadere.
In acelasi timp, venitul net din comisioane a crescut cu 3,2% in primele noua luni, la 444,8 milioane lei (105,7 milioane euro).

Potrivit BCR, costurile mai ridicate cu amortizarea, reflectate prin instruirea personalului, dezvoltarea canalelor alternative si modernizarea retelei de unitati au determinat cresterea cheltuielilor operationale ale grupului cu 1,3% fata de perioada similara a anului precedent, la 1,26 miliarde lei (300 milioane euro).

Potrivit Erste, numarul de angajați ai BCR a crescut usor in primele noua luni, cu 2,5%, la 9.342 persoane, datorita in principal angajarii de personal care inainte figura drept personal temporar.

Erste Group, actionarul majoritar al BCR, a anuntat recent o crestere a capitalului BCR de 144 milioane de euro si se pregateste sa creasca participatia la BCR achizitionand participatiile SIF-urilor, proces aflat in desfasurare.

Activele totale ale BCR au crescut cu 1,1% de la inceputul anului, la 74,45 miliarde lei, astfel ca banca se menține pe primul loc in piața dupa acest indicator, cu o cota de 20%.

Cota de piata a BCR pe total creditare a ramas in jur de 22% la finalul lunii septembrie, in timp ce cota de piata pe segmentul credite imobiliare in EUR a crescut de la inceputul anului cu aproape un punct procentual la aproximativ 29%.

Erste Bank a preluat, in 2006, 61,88% din actiunile BCR, pentru 3,75 miliarde de euro, de la stat, Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare si International Finance Corporation. Grupul austriac si-a majorat ulterior participatia la 69,17%, prin preluarea de actiuni detinute de salariatii BCR. Societatea din urma detine in prezent 69,4% din actiunile BCR. O participatie de 30,11% se afla pentru moment in proprietatea celor cinci societati de investitii financiare (SIF).

Erste a inregistrat o pierdere de 1,5 miliarde euro in trimestrul trei, fața de un profit de 367 milioane euro in perioada similara din 2010, ca urmare a amortizarii fondului comercial, constituirii de provizioane in Ungaria si costurilor legate de modificarea portofoliului CDS la valoarea justa.

Dupa primele noua luni ale anului Erste a raportat o pierdere neta dupa plata intereselor minoritare de 973 milioane euro, fata de un profit net de 633,8 milioane euro in perioada similara a anului precedent.

Citeste si

Nu stiu ce e recesiunea.15 tari care au sfidat criza si au avut cea mai mare crestere economica