Grecia se afla in negocieri si pentru reducerea, cu cel putin 50%, a datoriilor de circa 200 de miliarde de euro catre creditorii privati, informeaza Mediafax.

BCE a cumparat obligatiuni ale Greciei de pe piata secundara anul trecut, la preturi sub valoarea nominala, in incercarea de a sustine costurile de imprumut ale tarii.  Banca acceptat preschimbarea obligatiunilor sub valoarea nominala, dar nu va accepta pierderi, scrie Wall Street Journal, citand surse apropiate situatiei.

Nu este clar inca daca BCE va preschimba obligatiunile la pretul la care le-a cumparat sau va inregistra chiar profit, au declarat sursele citate, apropiate negocierilor pentru reducerea datoriilor. 

Portofoliul de obligatiuni elene al BCE este estimat de presa internationala la circa 50 de miliarde de euro.  Banca centrala a facut concesii cheie in privinta portofoliului de obligatiuni elene, care vor contribui la reducerea datoriilor tarii si vor facilita progresele catre un nou pachet de ajutor extern, insa aceastea sunt conditionate de incheierea cu succes a discutiilor cu investitorii privati. 

Decizia BCE va acoperi partial un deficit de fonduri in finantele statului elen, sustinand astfel negocierile cu investitorii privati pentru restructurarea datoriei si discutiile cu finantatorii internationali, statele din zona euro si FMI, pentru noul pachet de imprumuturi, circa 130 de miliarde de euro.  BCE a cumparat obligatiunile elene cu discount fata de valoarea nominala, iar pana in prezent a insistat ca aceastea sa fie rascumparate la valoarea nominala. Concesia BCE inseamna ca de discount ar beneficia Grecia si nu BCE.  

Ministrii de finante din zona euro se vor intalni joi pentru a discuta al doilea pachet de ajutor extern pentru Grecia, a declarat, marti, ministrul german de Finante, Wolfgang Schäuble.  Grecia are de acoperit o scadenta de 14,5 miliarde de euro in martie, iar fara al doilea pachet de imprumutiri externe, de 130 de miliarde de euro, tara ar putea intra in incetare de plati.