Probabilitatea ca doua sau mai multe banci sa intre simultan in default in urmatorii doi ani era aproape nula la inceputul lui 2007, a atins apoi un varf de 15%, iar in prezent se afla la un maxim de 25%.

"Cresterea din ultimele sase luni a probabilitatii ca una sau mai multe banci mari din zona euro sa intre in default a fost mai rapida si mai puternica decat in trecut, iar indicatorul privind riscul sistemic a atins maxime nemaiintalnite de la lansarea sa, in 2007", se arata in raportul referitor la riscurile legate de stabilitatea financiara din zona euro.

BCE a luat in considerare la calcularea indicatorului cotatia actiunilor si a CDS-urilor bancilor. "La nivel general, riscuile la adresa stabilitatii financiare a zonei euro au crescut considerabil in semestrul al doilea", a declarat vicepresedintele BCE, Vitor Constancio, intr-o conferinta de presa.

Cel mai mari riscuri sunt, in opinia sa, extinderea crizei datoriilor, fragilitatea sectorului financiar si cresterea economica lenta, trei factori care se alimenteaza unul pe celalalt.

Constancio a spus ca sectorul bancar trebuie sa evite reducerea creditarii, care ar fi catastrofala pentru cresterea economica. El a adaugat ca masurile luate de BCE pentru finantarea ieftina si nelimitata a bancilor face ca acestea sa nu aiba nicio scuza pentru reducerea creditarii.

In schimb, riscul unei prabusiri a zonei euro nu a fost luat in considerare, intrucat "este de neconceput", a spus Constancio, reiterand pozitia BCE.

Citeste si:

A murit un brand auto, cu 74 de ani de istorie. Constructorul si-a anuntat astazi falimentul

Cum se vede lumea in 2012. Riscurile politice care ameninta economia mondiala