Grecia a lichidat TBank. "Licenta TBank a fost revocata, iar banca a fost pusa in lichidare", a anuntat, intr-un comunicat, banca centrala de la Atena.

Aceasta este a doua interventie a bancii Greciei pentru preluarea unei institutii de credit mici cu probleme. In octombrie, banca centrala a activat un fond de urgenta pentru Proton Bank, nationalizand efectiv institutia financiara, anchetata pentru posibile incalcari ale legislatiei referitoare la spalarea banilor.

Hellenic Postbank a acceptat din iunie sa fuzioneze cu TBank, la care detine o participatie de 33%. O adunare a actionarilor Hellenic saptamana trecuta nu a reusit, insa, sa intruneasca cvorumul necesar aprobarii tranzactiei. TBank, cu o retea de 68 de sucursale si o cota de piata mai mica de 1%, a fost somata de banca centrala sa-si consolideze capitalul, dupa ce rata de adecvare coborat la numai 2,25%.

"Decizia a fost luata din cauza inabilitatii TBank de a-si restabili rata de adecvare a capitalului, in pofida eforturilor repetate ale bancii centrale de a corecta aceasta situatie", se arata in comunicat.

Proton a fost prima banca nationalizata prin Fondul de Stabilitate Financiara, facilitate infiintata de autoritatile elene si institutiile financiare internationale pentru bancile care trebuie sa se recapitalizeze dar nu pot obtine fonduri de pe piata.

In Romania sunt prezente mai multe banci elene, intre care National Bank of Greece prin Banca Romaneasca si EFG Eurobank prin Bancpost, in timp ce Alpha Bank, Piraeus Bank si ATEbank au operatiuni sub brand propriu. Grupurile elene EFG si Alpha Bank au decis sa fuzioneze.

Citeste si:

A pierit un simbol. Vaclav Havel, sustinatorul "Revolutiei de catifea", a murit la 75 de ani

Cel mai cunoscut lant de fast-food din lume vrea sa demonstreze ca vinde mancare sanatoasa. Noul clip McDonald`s VIDEO