Linia preventiva de la creditorii internationali "ar putea fi insuficienta in cazul unei reduceri puternice a expunerii", se arata in raportul Morgan Stanley. Grupul financiar american considera, insa, improbabil un astfel de scenariu in regiune.

"Continuam sa consideram ca nu exista motive pentru o retragere «big bang» din regiune. Pentru banci, in principal, credem ca implicarea FMI si a Comisiei Europene in oricare tara in Europa Centrala si de Est ar fi incurajatoare in mod deosebit", se precizeaza in nota pentru investitori.

O retragere a bancilor ar putea determina mai multe tari din Europa de Est, nu numai Romania, sa apeleze la FMI.
Statele din regiune ar putea fi nevoite sa foloseasca fondurile de care dispun prin acordurile actuale sau sa negocieze pachete de ajutor financiar de la Fond in cazul unei acutizari a retragerii de fonduri de catre bancile occidentale.

Tarile care nu au in prezent acorduri cu FMI ar trebui sa negocieze astfel de intelegeri "pentru a spori increderea suficient incat acest scenariu sa nu se materializeze", au scris economistii Morgan Stanley.

Europa de Est, unde institutiile de credit din Vest controleaza circa 80% din sectorul bancar, risca un deficit de finantare in contextul in care bancile-mama sunt afectate de deteriorarea calitatii portofoliilor de imprumuturi si de incetinirea cresterii economice. Iesirile de capital ar exacerba criza creditelor in regiune si ar lovi cererea interna. Bancile occidentale au imprumutat 139 de miliarde de euro Europei de Est, estimeaza Morgan Stanley.

"Privim la presiunile de reducere a expunerii si vedem ca o retragere agresiva a bancilor din Vest, care nu este scenariul nostru de baza, ar lasa un asemenea deficit de finantare in Europa Centrala si de Est incat majoritatea statelor, cu exceptia Cehiei, ar fi probabil fortate sa apeleze la pachete de sprijin existente de la FMI si UE", avertizeaza Morgan Stanley.

Ungaria ar avea nevoie de circa 12 miliarde de euro de la FMI pentru a restabili increderea, estimeaza analistii bancii americane.

In luna martie, autoritatile de la Bucuresti au decis sa prelungeasca intelegerea cu FMI, printr-un acord de tip preventiv in valoare de aproximativ 3,5 miliarde de euro, respectiv 300% din cota pe care o are Romania la FMI. Atunci, FMI a pus la dispozitia Romaniei o prima transa in valoare de 60 de milioane de drepturi speciale de tragere (67 milioane de euro).

Noul acord cu FMI este insotit de un sprijin preventiv de 1,4 miliarde euro de la Uniunea Europeana si de un imprumut de 400 milioane de euro de la Banca Mondiala.

Citeste si:

Cum se vede lumea in 2012. Riscurile politice care ameninta economia mondiala

Ungaria vrea sa reia discutiile cu FMI si CE. Nu da inapoi pe legea bancii centrale