"Consiliul guvernatorilor BCE a hotarat ca rata dobanzii la operatiunile principale de refinantare si ratele dobanzilor la facilitatea de creditare marginala si la facilitatea de depozit sa ramana nemodificate, la nivelurile de 0,75%, 1,50% si, respectiv, 0,00%", se arata intr-un comunicat transmis astazi de institutie, citat de Mediafax.

Presedintele BCE va face comentarii asupra acestor decizii in cadrul unei conferinte de presa, precizeaza banca.

La sedinta de la inceputul lunii iulie, BCE a coborat dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte procentuale, de la 1% la 0,75%, si a redus rata depozitelor la zero, decizii fara precedent in istoria institutiei, care incearca sa stimuleze economia europeana in contextul crizei datoriilor de stat.

Banca Angliei a mentinut joi dobanda de politica monetara la minimul de 0,5% si plafonul programului de "relaxare cantitativa" la 375 miliarde lire sterline, decizii anticipate de majoritatea economistilor contactati de Bloomberg.

Institutia a lansat miercuri programul "Finantare pentru Creditare", prin care incearca sa combata recesiunea prin recompensarea bancilor care acorda imprumuturi. In luna iulie, banca a extins cu 50 miliarde de lire programul de relaxare cantitativa, care presupune achizitii de obligatiuni de pe piata secundara pentru a reduce costul creditului si a creste lichiditatea din economie.

Lira sterlina s-a apreciat fata de dolar dupa anuntarea deciziilor de joi si se tranzactioneaza in urcare cu 0,2%, la 1,5561 dolari pe unitate. Randamentul obligatiunilor de stat britanice cu maturitatea la 10 ani a coborat usor, la 1,502%.

Economia Marii Britanii a inregistrat in trimestrul al doilea o contractie de 0,7% din PIB fata de primele trei luni ale anului, fiind in recesiune de trei trimestre consecutive. Economia nu si-a revenit dupa criza financiara mondiala de acum trei ani, iar Marea Britanie trece prin prima recesiune dubla din anii '70.

Rezerva Federala a Statelor Unite a anuntat miercuri ca va lua masuri de relaxare a politicii monetare pentru a stimula economia, in special in contextul conditiilor dificile de pe piata muncii, cu un somaj ridicat, de peste 8%.