"Consiliul de Supraveghere a aprobat vineri proiectele pentru capitalizarea bancilor la care au fost identificate deficiente. Cele 13 banci cu deficit de capital vor avea la dispozitie intre sase si noua luni sa acopere deficitul si sa implementeze programele prezentate", a declarat un purtator de cuvant BCE, care a adaugat ca proiectele de recapitalizare necesita acordul final din partea consiliului guvernator al BCE.

In octombrie, BCE a publicat rezultatele unei analize privind 130 de institutii bancare din zona euro, in urma careia a rezultat ca 25 de banci au nevoie de capital suplimentar in valoare de 25 de miliarde de euro.

Testele BCE au fost realizate pe baza situatiilor financiare ale bancilor de la finele anului 2013, iar 12 dintre cele 25 de institutii la care au fost indentificate probleme au operat intre timp majorari de capital in valoare cumulata de 15 miliarde de euro.

Dintre institutiile de credit care nu au indeplinit plafoanele de capital stabilite de BCE, banca italiana Monte dei Paschi a inregistrat cel mai mare deficit de fonduri, in valoare de 2,1 miliarde de euro.