"Astazi am discutat despre alte posibilitati de participare a firmei SOCAR la dezvoltari economice prin implicarea in procese de privatizare pe care statul roman le va declansa inainte de sfarsitul acestui an. Faptul ca o companie de talia SOCAR a inceput sa devina si un distribuitor de combustibil pe piata romaneasca, cu perspectiva extinderii retelei de distributie a carburantilor catre populatie, este un lucru extrem de important pentru noi, pentru ca astfel contribuie la crearea unei concurente puternice, care va tine preturile in frau si pentru populatie si pentru industrie", a declarat Traian Basescu, dupa convorbirile cu omologul azer, scrie Mediafax.

Citeste si Cata benzina consuma anual un roman? Media europeana este de 550 de litri pe cap de locuitor

Boc vrea sa inghete pretul benzinei. CAND vom cumpara carburanti mai ieftini in Romania? VIDEO

La randul sau, Ilham Aliyev a afirmat ca, in domeniul energetic, colaborarea dintre cele doua tari este una in continua dezvoltare. "Noi furnizam petrol Romaniei. Compania noastra de petrol de stat isi dezvolta activitatea in Romania si cred ca exista un context foarte bun de colaborare in ceea ce priveste gazele naturale. In acest sens, am semnat recent o declaratie impreuna cu UE, referitoare la coridorul de sud si, in acest sens, ne propunem sa acoperim nevoile energetice ale UE. Noi avem niste resurse de gaz foarte importante si exista mai multe cai prin care acestea pot fi transportate catre pietele mondiale si cred ca relatiile dintre Azerbaidjan si Romania sunt unele exceptionale, deoarece Romania face parte din Nabucco si din proiectul AGRI", a spus presedintele azer.

SOCAR (The State Oil Company of the Azerbaijan Republic) este unul dintre partenerii implicati in realizarea proiectului AGRI (Azerbaidjan-Georgia-Romania Interconnector), care vizeaza transportul gazelor din regiunea Marii Caspice in Romania, prin terminale de gaz natural lichefiat.

De asemenea, SOCAR a anuntat anul trecut ca va furniza anual 12 miliarde de metri cubi de gaze naturale gazoducutului Nabucco, proiect din care face parte si Romania, prin compania Transgaz Medias (TGN).

Recent, compania de stat din Azerbaidjan a anuntat ca ar vrea sa deschida circa 300 de benzinarii in Romania, in urmatorii trei ani.