Seful statului: “Absorbtia fondurilor europene este inca nesatisfacatoare”
Presedintele Traian Basescu a declarat ca a fost analizata, in intrevederea de duminica de la Palatul Cotroceni cu delegatia FMI, BM si CE, situatia absorbtiei fondurilor europene, aratand ca aceasta este "inca nesatisfacatoare, dar in progres".
"O alta problema discutata a fost legata de absorbtia fondurilor europene, inca nesatisfacatoare, dar in progres", a spus Basescu, in declaratia de presa sustinuta dupa intrevederea cu delegatia institutiilor internationale, relateaza Mediafax.
Mnistrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, afirma in urma cu o Luna, intr-un interviu pentru Pro Tv, ca tinta de absorbtie a fondurilor UE pe 2012 ramane de 6 miliarde de euro, din care 3,5 miliarde pe politica de coeziune, remarcand insa ca pe primul trimestru sumele absorbite real "nu sunt foarte mari".
"Tinta ramane, in continuare, 6 miliarde de euro, din care 3,5 mld. euro pe politica de coeziune. Este adevarat ca in primul trimestru sumele absorbite real nu sunt foarte mari, dar, pe de alta parte, deja au fost transmise Comisiei Europene cereri de rambursare a caror suma reprezinta pe intreg procesul peste 8%", a declarat Orban.
El a admis ca "este un progres limitat" si ca "sunt pasi mici", dar si-a exprimat speranta ca pas cu pas Romania va reusi sa atinga obiectivul de a avea o rata de absorbtie pe zona de coeziune de cel putin 20%. "Si, in total, rata de absorbtie care include toate fondurile care au fost alocate a ajuns la o cifra de 25%", a mai spus Orban in interviul pentru Pro Tv.
Orban a fost propus ca ministru al Afacerilor Europene si in Cabinetul premierului desemnat Victor Ponta.
"Nu vom avea sistem sanitar performant fara accesul sectorului privat la fondul de sanatate"
Presedintele Traian Basescu a declarat ca legea sanatatii ar trebui sa ramana o prioritate, iar convingerea sa este ca sistemul sanitar din Romania nu va fi unul performant pana cand sectorul privat al sistemului nu va avea acces la finantare prin fondul de sanatate.
"Ramane o prioritate Legea Sanatatii si, chiar daca supar pe cineva, credinta mea este ca, pana cand la finantarea sistemului de sanatate nu va avea acces si sectorul privat, noi nu vom avea un sistem de sanatate performant, mai ales privind la perspectiva urmatorilor cinci-sase ani, sa spunem, imi este greu sa intrevad o crestere a veniturilor bugetului care sa ne permita sa asiguram o buna calitate a serviciului medical catre populatie fara implicarea sectorului privat", a spus seful statului, duminica, in declaratia de presa de la Palatul Cotroceni, dupa intrevederea cu delegatia comuna a FMI, Bancii Mondiale si Comisiei Europene.
El a precizat ca subiectul noii legi a sanatatii nu a fost insa abordat in discutia cu delegatia condusa de Jeffrey Franks.
De asemenea, seful statului a argumentat ca aceasta reformare a accesului la finantare in sistemul de sanatate este necesara pentru ca romanii sa se poata asigura suplimentar in Romania, pentru servicii medicale mai performante.
"Si ca sa ma intelegeti mai bine, spre exemplu eu am o asigurare; ca om care circula mult in lume, nu am avut unde sa o fac in Romania si am o asigurare BUPA, pe care a trebuit s-o platesc unei case de sanatate de undeva din Europa, ca sa pot avea acces la servicii de sanatate oriunde in Europa. Ganditi-va la cat de mult circula romanii. Nu putem sa ramanem intr-un sistem de stat ancrasat, care, probabil, cand va anunta pachetul minim de servicii, vom constata ca in Germania sau in Franta un roman este vulnerabil. Deci vreau sa pot sa ma asigur suplimentar cu banii mei, aici, in Romania. Vreau sa stiu ca exista o salvare in orice comuna, sa aiba sanse la acces la urgenta imediat si cel din mediul rural, ca si cel din Bucuresti. Ma rog, sunt multe de discutat. Dar cam atat", a mai spus seful statului.