Comisia Europeana a comunicat Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului Raportul preliminar al misiunii de audit efectuata in Romania in perioada 28 martie - 1 aprilie 2011, avand obiect verificarea mai multor proiecte finantate in cadrul Axei 2 a POR, respectiv reabilitarea DJ 701 limita jud. Dambovita-Gratia-Poeni-Silistea-Scurtu Mare-Slavesti-Ciolanesti-Zambreasca-Dobrotesti, beneficiar CJ Teleorman, reabilitare DJ 506 Cervenia-Vitanesti-Babaita, beneficiar CJ Teleorman, modernizare sistem rutier pe DJ 101B, DN 1 Snagov- Gruiu, beneficiar CJ Ilfov, si modernizarea infrastructurii de acces la zonele turistice cu potential demonstrat ale judetului Buzau, beneficiar Parteneriat UAT CJ Buzau- UAT Comuna Mereni.

"In Raport, Comisia Europeana vorbeste despre deficientele din sistemul de achizitii publice folosite in adjudecarea contractelor de lucrari in cadrul Axei 2 a POR: utilizarea unor criterii de selectie discriminatorii de catre autoritatile contractante in selectia constructorilor, folosirea nejustificata a procedurii accelerate si lucrari suplimentare contractate ca lucrari similare", se arata intr-un comunicat al MDRT.

Ca urmare a deficientelor constatate, Comisia Europeana a transmis MDRT decizia de intrerupere a platilor intermediare pentru Axa 2 pana la indeplinirea masurilor cerute.

"Comisia Europeana a propus autoritatilor romane sa verifice toate contractele de lucrari incheiate de beneficiarii Axei 2 (124 de contracte de lucrari adjudecate). Dupa aceasta etapa de verificare care se va desfasura in lunile iulie-august 2011, autoritatile romane vor transmite Comisiei Europene concluziile verificarilor si propuneri de actiune. In urma reverificarii procedurilor de achizitie publica, pot fi propuse corectii financiare cuprinse intre 2% si 100% din valoarea proiectelor gasite cu deficiente", se precizeaza in comunicat.

In acelasi timp, CE a cerut Romaniei sa eficientizeze sistemul de management si control in domeniul achizitiilor publice, sistem in care ANRMAP si UCVAP sunt institutii nationale responsabile, mai arata ministerul.

Citeste si Romania, amendata de UE cu 120 milioane euro pentru doi ani de subventii platite eronat

Spre exemplu, Buzaul a primit de la Uniune, aproape 17 milioane de euro insa constructorul a schimbat din pix materia prima cu una scumpa. Chiar si asa, seful judetului stie altceva. "In niciun fel proiectul nu a putut sa fie modificat. Podetele au sens, daca vreti va aratam si acum dosare cu cetateni care ne implora sa le facem un podet", spune Victor Mocanu, presedintele Consiliului Judetean Buzau.

La Ilfov comisarii au dubii cu privire la drumul care trece prin Snagov. Spun ca sefii de la Consiliul Judetean s-au grabit sa faca licitatia in doua saptamani, in loc de o luna cum spune procedura.

Cele mai mari probleme sunt insa in Teleorman, unde platile au fost majorate cu acordul Consiliului Judetean, spune raportul de audit. Asa ca platile pentru toata tara sunt suspendate pana cand ministerul dezvoltarii le verifica.
 

Nereguli cu repetitie

La sfarsitul lunii mai, ministrul Dezvoltarii si Turismului, Elena Udrea, a declarat la emisiunea "Dupa 20 de ani", difuzata de ProTV, ca in cazul MDRT s-au constatat nereguli in derularea procedurilor la patru proiecte pe Axa 2, ea precizand ca se asteapta raportul oficial.

Udrea a subliniat ca dupa aprobarea proiectelor, banii pleaca de la minister catre autoritatile locale, beneficiari care organizeaza licitatii. Ea a precizat ca, de multe ori, la acest nivel fie nu exista experienta in organizarea de licitatii, fie multe licitatii sunt "vizibil" directionate spre anumite firme.

Presedintele Traian Basescu a declarat la RRA, la 26 mai, ca au fost facute verificari la unele proiecte locale din fonduri UE, constatandu-se nereguli, ceea ce inseamna ca exista riscul ca banii sa fie returnati. Presedintele a spus ca exista probleme in implementarea unor contracte cu fonduri europene, atunci cand ele sunt transferate de la ministere la nivelul autoritatilor locale.

"Pentru ca sunt la Radioul public, transmit un semnal administratiei publice locale: atentie la banii de la MDRT, Ministerul Agriculturii, Ministerul Muncii - respectati procedurile pentru ca deja sunt semnale foarte puternice, s-au facut verificari prin sondaj la 13 proiecte, dintre care in 10 cazuri au fost constatate nereguli dupa ce ministerul transferase contractele la nivel local. Trebuie sa stie toti ca vor plati", a spus presedintele.

Comisia Europeana a anuntat la 26 mai ca va intrerupe platile vizand o parte a proiectelor din cadrul Programului Operational Regional, se arata intr-un raspuns transmis de serviciul de presa al Executivului european, la inceputul lunii iunie.

"Putem confirma faptul ca CE a anuntat la 26 mai ca va intrerupe plata privind o parte din Programul Operational Regional. Subliniem ca este vorba despre o intrerupere a platilor, nu despre o suspendare a platilor. Autoritatilor romane li se cere sa indeplineasca solicitarile formulate pe baza descoperirilor auditului preliminar, astfel incat Comisia sa poata executa platile legate de acest program", se arata in raspunsul transmis de serviciul de presa al CE, in care nu se precizau la acel moment detalii despre programele aflate in discutie, concluziile exacte ale auditului sau sumele a caror plata se intrerupe.

Potrivit sursei citate, Romania poate utiliza in perioada 2007 – 2013 fonduri de 19,667 miliarde de euro din POR, carora trebuie sa li se adauge o contributie nationala obligatorie de 4 miliarde de euro.

"Pana in prezent, din banii disponibili pentru Romania in Fondul de Coeziune – utilizat pentru proiectele mari de infrastructura si mediu - 15,1% au fost platiti de Comisie. Din Fondul European de Dezvoltare Regionala s-au platit 13,6%, iar din Fondul Social European, pentru proiecte educationale si sociale, s-au platit proiecte in valoare de 14,2%", preciza Comisia in raspunsul transmis Mediafax.

"Pentru toate cele trei fonduri la un loc, rata de absorbtie la nivelul UE este de 25,1 %. Romania se afla potrivit acestor date sub media la nivel european, insa autoritatile romane au promis ca sunt sau ca vor fi organizate structuri pentru imbunatatirea situatiei", se mai arata in raspunsul citat, care preciza ca cifrele transmise sunt cele mai recente, respectiv din data de 11 mai.