Dacia apartine unei firme din Reghin, judetul Mures, care a contractat in 2006 un credit de la Volksbank. Anul trecut, firma nu amai putut sa plateasca ratele, drept pentru care banca a trecut la executarea silita a bunurilor firmei. Datoria totala a firmei catre banca este de aproximativ 54.000 lei (13.000 euro). Astfel, pentru a-si recupera banii, banca scoate la licitatie un tractor renault evaluat la 15.000 euro si o Dacie 1310, din 1991, evaluata la 500 lei.

In majoritatea cazurilor, bunurile scoase la licitatie sunt terenuri, imobile si autoturisme, insa intalnim si exemple mai putin comune.

Un astfel de exemplu de bun scos la licitatie este o instalatie de prelucrat cafea boabe care are un pret de pornire de 66.814 lei.

Majoritatea bancilor comerciale din Romania au pe site-urile lor afisate liste cu bunurile executate care urmeaza a fi scoase la licitatie la anumite date.

Toate persoanele interesate de cumpararea unui anumit bun trebuie sa faca oferta de cumparare cu cel putin cinci zile inainte de termenul fixat pentru licitatie.

Ofertantii sunt obligati sa depuna intr-un cont al bancii respective, pana la termenul de vanzare, o suma reprezentand 10 % din pretul de incepere a licitatiei, dovada atasandu-se la oferta de cumparare.

In ziua licitatiei, cea mai buna oferta va avea castig de cauza.

In cazul imobilelor executate si scoase la licitatie de catre banci, asistam la o situatie, care era de neimaginat, pe piata imobiliara, pana nu de mult. Nici macar bancherii, nu mai reusesc sa-si vanda proprietatile, executate silit. Dureaza luni intregi, pana cand isi gasesc, un cumparator. Si asta, dupa ce reduc preturile, si cu 50 la suta. Bancile scot la licitatie in ianuarie 260 de proprietati executate silit.

"Sunt foarte rare situatile in care un imobil scos la vanzare se vinde la pretul de pornire la licitatie. marea majoritatea se vand dupa ce au fost scazute cu 25%.Din acest motiv, bancherii au devenit mai intelegatori cu clientii pentru care ratele sunt imposibil de achitat la timp.", spune Dorina Gont, purtator de cuvant in cadrul Uniunii Nationala a Executorilor Judecatoresti.

In ultimul an, somajul şi scaderea veniturilor i-a lăsat pe romaani fără bani pentru plata ratelor la banci. In primele 11 luni ale anului trecut , numarul celor care au restante la banci s-a dublat, pana la 655.907.

In contextual economic actual, cel mai mult au vut de suferit romanii care au luat credite in lei, aproximativ două treimi din restanÅ£e fiind la acest tip de împrumuturi.

Sumele restante la creditele în moneda nationala se ridicau la 1,7 miliarde de lei la finele lunii noiembrie 2009, valoare de 2,3 ori mai mare faţă de cea consemnată de BNR la 31 decembrie 2008. RestanÅ£ele la creditele în euro au crescut de aproape patru ori faţă de decembrie 2008, până la 860 milioane de lei.