Bancile germane nu mai dau bani tarilor de la periferia zonei euro
Bancile germane au redus creditarea transfrontaliera catre regiunile mai slabe de la periferia zonei euro, cu circa o cincime din ianuarie pana in mai, si in prezent este la cel mai scazut nivel incepand din 2005, arata datele bancii centrale din Germania, potrivit Financial Times.
Intre ianuarie si sfarsitul luni mai bancile germane au taiat creditarea neta catre Grecia, Irlanda, Italia, Portugalia si Spania cu 55 de miliarde de euro, la 241 miliarde de euro, arata o analiza a datelor Bundesbank, realizata de grupul Morgan Stanley.
Bancile din Germania si Franta se afla, de la mijlocul anului 2010, intr-un proces de reducere a expunerii fata de zona euro. Imprumuturile nete ale bancilor germane pentru Italia, de exemplu, au coborat cu 25% in primele cinci luni, comparativ cu un declin de numai 7% pentru intreg anul trecut.
Schimbarea reflecta temerile ca dezmembrare a zonei euro va conduce la controlul capitalului in tarile care parasesc uniunea monetara, precum si presiunile de reglementare exercitate asupra bancilor pentru reducerea dependentei de piata financiara si pentru cresterea corelarii creditarii cu depozitele detinute local.
Statistici privind creditarea pe fiecare tara nu au fost disponibile in cazul bancilor franceze, dar potrivit Morgan Stanley creditarea fata de restul zonei euro a scazut cu circa 50% comparativ cu aprilie 2010 si a ajuns la 489 miliarde de euro la sfarsitul lunii mai.
Pe acelasi subiect: