Lider german: "Grecii sa se pregateasca sa-si plateasca salariile si pensiile in drahme"
Grecii ar trebui sa se pregateasca sa-si primeasca salariile si pensiile in vechea moneda nationala (drahma), ca efect al iesirii graduale din zona euro, sustine un lider conservator german, citat de Reuters.
Alexander Dobrindt, secretarul general al Uniunii Social Crestine (CSU), declara de ceva timp ca elenilor le-ar fi mai bine in afara uniunii monetare. La fel si celorlalte tari ramase in zona euro.
"Cu Grecia in uniune am ajuns la capatul drumului. Nu ar trebui sa mai exista niciun alt ajutor din partea noastra. O tara care nu vrea sa fie ajutata, nu se ajuta pe ea insasi indeplinind conditiile pe care i le-am impus sau care nu mai este capabila sa continue reformele, trebuie sa paraseasca zona euro", le-a spus Dobrindt jurnalistilor cotidianului german Die Welt, preluat de Reuters.
Reprezentantii Uniunii Social Crestine intotdeauna au fost vehementi cu bailout-urile propuse si acceptate de Angela Merkel, cancelarul Germaniei, dar comentarile secretarului german subliniaza frustrarea nemtilor cu privire la masurile guvernului de la Atena. Germanii cred cu tarie ca grecii nu pot indeplini obiectivele cerute de institutiile europene in cadrul programului de finantare externa de 130 miliarde de euro.
"Grecii ar trebui sa se pregateasca sa-si functionarii publici, pensionarii si alte servicii de stat in drahme. Chiar de acum", a adaugat Dobrint.
Iesirea Greciei din zona euro, tot mai vehiculata
Posibilitatea iesirii Greciei din zona euro revine in actualitate la inceputul misiunii FMI, CE si BCE, daca ratarea tintelor fiscale asumate de statul elen va conduce la blocarea finantarii externe si la faliment.
O misiune din partea Comisiei Europene, FMI si Bancii Centrale Europene va sosi marti la Atena pentru a determina cat de mult a deviat Grecia de la tintele fiscale din acordul de bailout.
Misiunea de evaluare, amanata din iunie pe fondul instabilitatii politice generate de alegerile parlamentare, va avea loc intr-o atmosfera tensionata, caracterizata prin neincrederea ca Grecia isi va respecta angajamentele si reticenta guvernelor din zona euro de a suplimenta imprumuturile catre tara, transmite Bloomberg.
"Daca Grecia nu va indeplini acele conditii, nu se mai pot face plati", a declarat duminica, pentru postul de radio ARD, vicecancelarul german Philipp Roesler, totodata ministru al Economiei, aratandu-se "foarte sceptic" ca Grecia ar mai putea evita falimentul.