Unul dintre co-fondatorii Facebook, Eduardo Saverin, a anuntat recent ca renunta la cetatenia americana si se muta in Singapore. Si nu este singurul care a luat aceasta decizie.

Bancherii americani si detinatorii de fonduri de hedging migreaza masiv catre tara asiatica, iar un studiu recent prezentat de The Telegraph arata ca 27% dintre bancheri ar vrea sa lucreze in Singapore, lasand inima americana New York cu mult in urma.

Boston Consulting Group a desemnat, de asemenea, Singapore, ca fiind tara cu cea mai mare densitate de milionari in totalul populatiei, respectiv 17%. In aceste conditii, nu este de mirare ca tot mai mult bogati vin in Singapore sa se imbogateasca si mai mult. Si asta pentru ca aici este foarte simplu de facut bani.

De exemplu, Banca Mondiala spune ca Singapore este cea mai buna tara pentru a face afaceri, in conditiile in care o firma se deschide in 3 zile. Comertul este liber si competitiv si nu se aplica tarife suplimentare pe importuri si pe produsele aduse din strainatate. Totodata, rata somajului este de 2,1%.

Singapore se afla in mijlocui Asiei, adica in locul unde pietele sunt intr-o continua dezvoltare. CEO-ul serviciului de mesaje instant Bubble Motion, Tom Clayton, care si-a mutat startup-ul din Silicon Valley in Singapore, imediat dupa declansarea crizei din 2008, spune, de exemplu, ca acest loc ii ofera accesul la piete de telefonie mobila precum Indonezia si India, cele mai mari din Asia.

De asemenea, giganti ca Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citigroup, Deutsche si JP Morgan si-au deschis deja birouri in micul stat asiatic. Goldman a renuntat chiar la multi dintre salariatii din America, pentru a angaja 1.000 de persoane in Singapore.

In ceea c epriveste piata imobiliara, desi este una dintre cele mai scumpe din Asia, este intr-o continua expansiune si a inregistrat cea mai mare crestere din lume in ultimii cinci ani, respectiv cu 50%.

Asadar, cei care dezvolta afaceri imobiliare se pot imbogati intr-un timp foarte scurt. Cele mai sacumpe zone sunt East Coast si Orchard Road, unde cladirile au aparut peste noapte si concureaza oricand cu apartamentele luxoase din New York sau din Londra.

Louis Vuitton a deschis recent un magazin concept - Island Maison, care include o librarie, o galerie de arta si, evident, un magazin cu produse ale marcii de lux.

Iar pentru cei care sunt innebuniti dupa cumparaturi, exista Orchard Road, o artera comerciala de 2,2 kilometri, pe care se gasesc 22 de malluri. Pentru pasionatii de jocuri de noroc, industria este in continua expansiune si a lasat demult in urma istoricul Las Vegas. Pana la sfarsitul anului, veniturile din jocurile de noroc vor ajunge la 6,4 miliarde de dolari, devansand simbolul american in materie. Tot aici se afla si cel mai scump cazinou din lume - Marina Bay Sands, evaluat la 8 miliarde de dolari.