Potrivit unui comunicat al băncii centrale, în şedinţa de joi CA a mai decis şi menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de depozit la 1,50% pe an şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de creditare la 3,50% pe an.

”Rata anuală a inflaţiei IPC a rămas constantă în luna mai, la nivelul de 4,10 la sută (4,11 la sută în luna aprilie), deasupra intervalului de variaţie al ţintei şi uşor peste nivelul prognozat, în condiţiile în care temperarea creşterii în termeni anuali a preţurilor combustibililor şi produselor din tutun a fost compensată integral de accelerarea inflaţiei de bază”, se arată în comunicatul BNR.

BNR avertizează că incertitudinile şi riscurile asociate perspectivei inflaţiei continuă să fie legate de impactul setului de măsuri fiscale şi bugetare implementate în acest an, inclusiv al noului indice IRCC asupra creditării şi a mecanismului de transmisie a politicii monetare.

”Incertitudini mari continuă să fie asociate conduitei viitoare a politicii fiscale şi a celei de venituri, iar evoluţia deficitului de cont curent rămâne preocupantă. Importante sunt şi incertitudinile legate de ritmul creşterii economiei zonei euro şi a celei globale - inclusiv în contextul războiului comercial şi al Brexit -, de evoluţia preţului petrolului pe pieţele internaţionale. Deosebit de relevante au fost considerate perspectivele relaxării conduitei politicilor monetare ale BCE şi Fed, precum şi atitudinea băncilor centrale din regiune”, se arată în comunicat.

Indicele de referinţă trimestrial pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC), care va înlocui ROBOR în calculul dobânzilor la majoritatea creditelor în lei, a crescut la 2,63%, pentru primul trimestru al acestui an, potrivit datelor publicate recent de Banca Naţională a României (BNR).

Datele privind creşterea economică în trimestrul I 2019 arată accelerarea dinamicii anuale a PIB real la 5%, de la 4,1% în trimestrul anterior. Pe partea cererii, consumul final şi-a menţinut poziţia de factor determinant al creşterii economice.

În schimb, exportul net şi-a amplificat contribuţia negativă la dinamica PIB, pe fondul lărgirii ecartului nefavorabil dintre dinamica exporturilor şi cea a importurilor de bunuri şi servicii. Datele la luna aprilie relevă accelerarea creşterii în termeni anuali atât a deficitului balanţei comerciale, cât şi a celui de cont curent comparativ cu ritmurile înregistrate în trimestrul I al anului”, se arată în comunicat.