Avem cel mai anevoios sistem de acordare a banilor europeni. Cum promit autoritatile ca vom infrange birocratia, din 2014
Doar Don Quijote, care se lupta cu morile de vant, mai reuseste sa ia fonduri europene in Romania. Intr-un moment in care ne plangem ca avem cea mai mica absorbtie de bani europeni din Uniune, constatam ca avem si cel mai anevoios sistem de acordare a lor. Unui roman obisnuit ii trebuie cel putin trei luni ca sa infranga birocratia construita, culmea, tot de statul roman.
Experienta fondurilor europene pentru romani este considerata de cei care s-au incumetat sa atraga banii europeni drept traumatizanta. Iata ce povesteste un fermier dornic sa-si dezvolte afacerea.
Ion Turdeanu, fermier: "Esti obligat sa mergi la Agentia de Mediu ca sa-ti dea o hartie cum ca nu ai nevoie de autorizare de mediu sau la Directia Sanitar Veterinara ca nu necesita autorizare sau la Directia de Sanatate Publica".
Domnul Turdeanu este de fapt o victima a birocratiei romanesti. Pentru ca nu Bruxellesul, ci Bucurestiul stabileste cate acte si ce conditii trebuie sa indeplineasca un solicitant. In medie, sunt peste 40 de hartii pentru o cerere de finantare. Astfel nu facem decat sa ne ingropam singuri in documente.
Pana sa ajunga insa in stadiu final, maldarele de dosare au fost purtate cu lunile prin zeci de verificari, multe din ele piedici in calea banilor europeni.
In fata acestei realitati, autoritatile promit ca de anul viitor vom lua fonduri cu 10 acte, in medie, iar timpul de finantare va scadea de la 80 de zile la o luna. Daca acum avem nevoie de 23 de acte, numarul hartiilor ar putea fi redus la 6.
Eugen Teodorovici, ministrul fondurilor europen: "Masuri de eliminare a unor documente inutile aduse de beneficiari, modul in care se sorteaza proiectele, se fac platile, totul trebuie simplificat. Regulile europene sunt mult mai simple. Noi tot timpul am incercat sa complicam lucrurile".
Ministrul fondurilor europene mai propune ca din 2014 orice beneficiar sa-si poata ridica singur banii de la Trezorerie pe baza unui bilet de plata, daca statul nu-i achita la timp rambursarile.