Guvernatorul BNR: "S-a instalat un fel de defetism extrem de periculos ca Romania nu poate absorbi fonduri europene"
Esecurile repetate ale guvernelor de a absobi fonduri UE au cauzat un "defetism", instalat si la nivelul opiniei publice, ca Romania nu poate atrage bani europeni. Acesta poate fi exterm de periculos pentru viitorul economiei, intrucat stimularea economisirii greveaza consumul, sustine guvernatorul BNR.
"Tot la riscuri este o reducere semnificativa a fluxurilor de capital adresate noilor state ale UE, iar in cazul nostru o situatie care ne ingrijoreaza, si anume ca in ciuda acestei evidente Romania nu reuseste sa atraga mai multe fonduri comunitare. Dimpotriva, s-a instalat un fel de defetism, extrem de periculos, impartasit pana la nivelul opiniei publice, ca banii aceia oricum nu vin. Spun ca este extrem de periculos pentru ca asta pune sub semnul intrebarii intrega strategie de dezvoltare a Romaniei", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, citat de Mediafax.
Seful BNR a aratat ca aderarea la Uniunea Europeana a fost gandita in contextul in care Romania va contribui cu numerar la bugetul comunitar, iar pentru o contributie de o unitate urma sa primeasca bani europeni de 2-3 unitati.
"Dupa 2007 acest lucru trebuia sa fie prioritar. Nu doar ca apare aceasta duplicitate, guvernele spun ca este o prioritate, dar in realitate aceasta prioritate nu se simte in cifre. Dar incet-incet s-a incetatenit ideea ca noi nu putem sa absorbim fondurile comunitare. Este inacceptabila aceasta atitudine. Am vrut sa o subliniez pentru ca era sansa noastra", a continuat Isarescu.
Dincolo de faptul ca fondurile europene reprezinta "bani ieftini", oficialul BNR a aratat ca Romania nu are economisire interna suficienta care sa compenseze fluxurile externe de capital privat.
"Iar daca stimulam in continuare economisirea, cum s-a intamplat, grevam asupra cererii de consum. Si, in consecinta, toata aceea idee ca sa stimulam consumul... pai cu ce sa-l stimulezi cand lumea economiseste. Lumea si corporatiile economisesc mai mult din diverse motive, inclusiv datorita faptului ca bancile stimuleaza economisirea ca sa se balanseze ele (...) Rezolvarea la aceasta problema majora, esentiala pentru cresterea de durata a Romaniei, era legata de absorbtia banilor comunitari", a conchis Mugur Isarescu.