"Creditul pentru sectorul privat, ca procentaj din PIB, a urcat puternic in ultimii ani si se afla la un nivel record", se arata in nota de cercetare.

Avansul accelerat al creditarii este cel mai ingrijorator in Hong Kong, Vietnam si China.

Chiar daca pentru economiile in dezvoltare este normala cresterea creditarii ca procentaj in PIB, avansul economic nu ar trebui sa fie alimentata in cea mai mare parte de imprumuturi, asa cum a fost cazul Irlandei si tarilor baltice in anii de dinaintea crizei financiare din 2008, scriu analistii Capital Economics.

Explozia creditului in Hong Kong este similara intr-un mod ingrijorator situatiei din Iralnda inaintea crizei. Economia Irlandei a crescut puternic pana in 2008, sustinuta de nivelul redus al taxei pentru companii, dobanzile reduse ale Bancii Centrale Europene si alti factori care au condus la expansiunea creditului si un balon speculativ in domeniul imobiliar.

Preturile locuintelor in Hong Kong s-au majorat sustinut in ultimii ani, ca urmare a acesului facil la creditare. Preturile ar trebui sa coboare cu circa 30%, pentru ca piata sa revina la echilibru, afirma Capital Economics.

Firma a avertizat si impotriva cresterii creditarii in Vietnam si China. "Chiar daca avansul creditarii in Vietnam si China a fost mai putin alarmant, a fost totusi foarte puternic", se arata in nota.

Analistii sunt ingrijorati ca accesul facil la finantare a condus la extinderea puternica a capacitatii din industria prelucratoare, situatie care ar putea afecta perspectivele de crestere pe termen scurt.