"Ambii ofertanti au fost declarati calificati. Discutam cu chinezii crearea unei firme mixte care sa deruleze investitia. Daca nu ne intelegem cu ei vom discuta cu japonezii", a declarat directorul general al Complexului Energetic Rovinari, Tiberiu Trotea, citat de Mediafax.

Pentru acest proiect Complexul Energetic Rovinari a primit doua oferte, de la China Huadian Engineering si Marubeni Corporation.

Noua termocentrala va fi construita pe amplasamentul a doua blocuri energetice ale Complexului Energetic Rovinari, care in prezent sunt dezafectate, se arata in comunicatul casei de avocatura Bostina si Asociatii.

Unitatea va functiona pe baza de lignit si ar uma sa aiba o capacitate de cel putin 500 MW. Investitia minima estimata este de 800 milioane de euro. Proiectul va fi derulat de o firma mixta, in care investitorul strain ar putea sa detina majoritatea actiunilor.

Constructia unei astfel de termocentrale dureaza intre trei si trei ani si jumatate. Potrivit lui Trotea, unitatea va fi echipata cu tehnologie moderna, astfel ca pretul la care va produce electricitatea va fi printre cele mai mici dintre toate termocentralele din Romania.

Compania de stat China Huadian Engineering are ca principale domenii de activitate productia de utilaje grele, tehnologii de tratarea apei si protectia mediului, energii din surse neconventionale, constructia de centrale electrice, respectiv cercetare si dezvoltare de produse de inalta tehnologie. Operatiunile grupului China Huadian Corporation, din care face parte compania, includ productia de energie, servicii de termoficare, dezvoltarea de energie din surse primare, precum carbunele si alte servicii tehnologice pentru domeniul energetic.

Complexul Energetic Rovinari este detinut de stat, prin Ministerul Economiei.