"Sunt preocupat atunci cand vad tari angajate in diverse provocari care ar putea declansa violente si, in final, ar putea duce la un conflict", a afirmat Panetta la sosirea sa la Tokyo, raspunzand astfel unei intrebari referitoare la diferendul dintre Beijing si Tokyo cu privire la un mic arhipelag din Marea Chinei de Est.

"Si acest conflict s-ar putea extinde", a avertizat Leon Panetta, care se afla intr-un turneu in Asia, in cursul caruia va ajunge si in China, in contextul in care tensiunile dintre Beijing si Tokyo au fost rareori atat de puternice, scrie Mediafax.

Obiectul litigiului, care a declansat la acest sfarsit de saptamana numeroase si violente manifestatii antijaponeze in mai multe orase din China, este reprezentat de un arhipelag din Marea Chinei de Est, numit Senkaku de japonezi si Diaoyu de chinezi. Acest arhipelag, care ar ascunde zacaminte de hidrocarburi, este revendicat si de Taiwan. 

Decizia de saptamana trecuta a Guvernului japonez de a cumpara aceste insule de la proprietarii lor privati, deci sa le nationalizeze, a provocat o reactie puternica din partea Beijingului. Acesta a trimis mai multe nave sa patruleze timp de cateva ore in jurul arhipelagului pentru a marca apartenenta acestuia la China.