"Salariile conducerii ASF nu trebuie sa reprezinte o surpriza nici pentru presedintele Romaniei, nici pentru primul ministru al Guvernului si nici pentru orice membru al Parlamentului. Ei sunt beneficiari legali ai acestor informatii si ar fi trebuit sa le detina inclusiv inainte de relevarea lor in presa. In cazul in care, in calitate de beneficiari legali ai informatiilor privind salariile si personalul din ASF, presedintele sau primul ministru al Guvernului au fost dezinformati, reamintim ca ASF a facut public inca din 30 mai 2013 nivelul salariilor conducerii ASF. Institutional, nimeni nu poate pretinde ca a aflat din presa nivelul salariilor din ASF in februarie 2014", se arata intr-un comunicat al Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF).

ASF considera ca transmiterea catre presa a salariilor din ASF face parte din presiunea publica pe care au dorit-o "cei care ar fi preferat ca institutia sa nu constate neregulile din piata asigurarilor".

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, ca cere Parlamentului revocarea "imediata" a intregii conduceri a ASF, sustinand, referitor la aceasta institutie, ca este "o cloaca, unde si-au gasit loc de parcare toti clientii politici, altfel profund incompetenti si nepregatiti pentru aceasta munca". Presedintele a declarat ca si dezbaterea publica si realitatile il obliga sa ceara revocarea imediata a intregii conduceri a ASF.

In replica, premierul Victor Ponta a afirmat joi ca presedintele Traian Basescu a cerut revocarea conducerii ASF deoarece proprietarul societatii Astra Asigurari, unul dintre sponsorii sai, are probleme.

Seful Executivului a declarat, vineri, la Chisinau, ca ordonanta care plafona salariile din ASF la nivelul celor din BNR a fost evident eludata, Guvernul neluand in calcul ca trebuie sa redacteze actul intr-o forma care sa prevada clar ca acest nivel include si premiile.

"Cred ca la ASF trebuie facute schimbari majore atat in ce priveste conducerea, cat si in ce priveste modul de organizare, pentru ca ceea ce noi am trecut in ordonanta de urgenta, si anume plafonarea tuturor salariilor la salariile din Banca Nationala a Romaniei, a fost evident eludata. Nu ne-am gandit atunci sa spunem ca cu tot cu premii si cu alte lucruri sa nu fie mai mult decat la BNR si uite ce s-a intamplat", a afirmat Ponta.

ASF a instituit, marti, procedura de redresare financiara prin administrare speciala a Astra, liderul pietei de asigurari, a suspendat actionarii si conducerea si a numit firma KPMG Advisory ca administrator special.

In replica, proprietarul Astra, omul de afaceri Dan Adamescu, a catalogat decizia ASF ca fiind o lovitura "de tip mafiot", incalificabila, care va genera un soc international urias. Omul de afaceri a anuntat ca va contesta in justitie decizia ASF.