- Raport ASF: Daune subestimate, plasament catre asiguratori fara rating, polite neachitate

Potrivit raportului prezentat de ASF, privind situatia financiara a Astra Asigurari, compania ar fi subestimat daunele cu circa 40% pentru a constitui rezerve mai mici cu peste 100 de milioane de lei. ASF apreciaza ca exista un risc mare ca societatea sa intre in incapacitate de plata in cazul unei catastrofe naturale, avand in vedere ca este cel mai mare asigurator de locuinte, cu 2,15 milioane de contracte, iar necesarul de capital suplimentar ar fi de 278,4 milioane de euro, se spune in raport.

De asemenea, se mentioneaza ca societatea avea la sfarsitul lunii noiembrie un numar de 74.000 de dosare de dauna avizate si nelichidate, adica neplatite. Potrivit autoritatii de supraveghere, Astra a transferat "defectuos" cel mai mare risc, respectiv cel de catastrofe naturale, printr-o expunere subevaluata si printr-un plasament catre reasiguratori fara rating (Panamerican Re - Insulele Cayman si piata CSI). In acelasi timp, Astra ar fi realizat un transfer alternativ al riscului prin reasigurari "non-traditionale", fara transfer efectiv al riscului, ci doar pentru "cosmetizarea" situatiilor financiare si a indicatorilor financiari.

Cu doar cateva zile inainte de infiintarea ASF, in aprilie 2013, fosta institutie de supraveghere, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, a cerut companiei Astra sa implementeze pana la finele anului trecut un plan de masuri, pe care societatea nu l-ar fi dus la indeplinire, potrivit unor surse din ASF.

Raportul ASF aminteste ca Astra Asigurari este cel mai mare asigurator din piata, iar falimentul ar pune in pericol chiar societati de stat. Printre companiile asigurate de Astra, ASF enumera Aeroportul Henri Coanda, flota Tarom, Blue Air, aeroporturile din Timisoara si Constanta, Romaero, Autoritatea Aeronautica Romana, flota Postei Romane, flota maritima a Group Grimaldi.

ASF mai mentioneaza ca in primele noua luni din 2013 Astra Asigurari a cedat in reasigurare aproximativ 30% din primele subscrise, respectiv 230 de milioane lei, iar 80% din reasigurare a fost realizata cu asiguratorul off-shore Panamerican Re din Insulele Cayman.

Un alt element notat in raport il reprezinta un imprumut acordat de compania de asigurari grupului Nova Trade, din care face parte si Astra, respectiv 105,3 milioane lei catre Medien Holding Srl.

- Litigiul cu CNADNR: Astra risca sa plateasca cel putin 100 de milioane de lei

La finele anului trecut, Astra a pierdut in prima instanta un proces cu Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania, care a solicitat executarea unei polite emise in favoarea Romstrade, aflata in insolventa, pentru realizarea unui tronson de autostrada. Instanta a obligat Astra sa plateasca aproape 100 de milioane de lei, iar CNADNR a pus sechestru pe conturile companiei de asigurari. Procesul este in faza de apel la Curtea de Apel Bucuresti.

Raportul ASF nu indica acest litigiu, ceea ce sugereaza ca in cazul in care Astra pierde irevocabil la Curtea de Apel Bucuresti va trebui sa constituie rezerve suplimentare pentru sumele respective.

- Subiectul Astra, la intalnirea Ponta, Isarescu, Rusanu, Chitoiu si Voinea de la BNR

Premierul Victor Ponta a mers, joi seara, la sediul Bancii Nationale a Romaniei, unde a avut o discutie cu reprezentantii BNR, inclusiv cu guvernatorul BNR Mugur Isarescu si prim-viceguvernatorul Florin Georgescu, cu conducerea Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF), ministrul Finantelor Daniel Chitoiu si ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, precum si alti reprezentanti ai institutiilor cu atributii in zona financiar-bancara, surse guvernamentale precizand ca unul dintre subiecte a fost situatia Astra Asigurari, cea mai mare societate de asigurari din piata.

Ponta a discutat si despre acest subiect, premierul opinand ca din punct de vedere legal cei care au cunostinta de fapte care prezinta indicii de infractiune au obligatia sa sesizeze Parchetul, au relatat surse prezente la discutie.

Cititi continuarea raportului pe www.mediafax.ro.