Surse oficiale din ANAF, citate de Mediafax, au declarat ca institutia a initiat deja procedurile de control, in urma sesizarii ASF privind suspiciuni de frauda fiscala in cadrul societatii de asigurare.

"Actiunea de control inopinat a inceput deja. Ea va fi urmata de verificarile Inspectiei Fiscale si de alte verificari incrucisate pentru a se gasi eventualele canale de «sifonare» a unor importante sume de bani", au declarat sursele citate.

ASF a anuntat, marti, ca a instituit procedura de redresare financiara prin administrare speciala a companiei Astra, cea mai mare companie de asigurari din Romania, aflata in proprietatea omului de afaceri Dan Adamescu, a suspendat actionarii si conducerea si a numit KPMG Advisory ca administrator special.

KPMG va trebui sa initieze "in regim de urgenta" procedurile legale de majorarea capitalului social pana la un nivel care sa permita societatii respectarea cerintelor de solvabilitate si lichiditate si sa faca inventarierea dosarelor de dauna, inregistrate in evidentele societatii de asigurare, in vederea evaluarii daunelor reale si a stabilirii obligatiilor fata de creditorii de asigurari, activitatea de verificare. Inventariere si instrumentare a dosarelor se va face in regim de urgenta.

Administratorul va lua luarea masurilor necesare pentru calcularea corespunzatoare si in conformitate cu cerintele legale a rezervelor tehnice constituite de societate.

Pe parcursul acestui proces, companiei ii va fi interzis sa efectueze investitii in valori mobiliare si imobiliare, cu exceptia plasamentelor in depozite bancare si titluri de stat/certificate de trezorerie. De asemenea, se va interzice instrainarea bunurilor si/sau activelor societatii de asigurare, fara aprobarea prealabila a ASF.

Astra Asigurari este controlata de The Nova Group Investments Romania SA - 72,68% si Epsilon Estate Provider SRL- 27,02%, alaturi de mai multe persoane fizice si juridice, cu o participatie reprezentand 0,3% din capitalul social. The Nova Group Investments Romania si Epsilon Estate Provider sunt controlate indirect de omul de afaceri Dan Adamescu.

Compania este liderul pietei de asigurari din Romania, cu subscrieri de peste 1 miliard de lei in 2012 si mai mult de patru milioane de clienti.