Motivul declansarii acestei actiuni il constituie nemultumirea salariatilor fata de atitudinea iresponsabila si nejustificata a administratiei BCR fata de dialogul social si salariati, precum si intentia acesteia de a elimina drepturile castigate ale salariatilor prevazute in contractul colectiv de munca”, a declarat, pentru incont.ro, presedintele Federatiei Sindicatelor Independente din BCR, Ciprian Ionescu.

Potrivit acestuia, conducerea bancii vrea sa elimine din contract bonusul acordat in functie de performantele bancii, precum si indexarea salariilor de baza cu 50% din cresterea inflatiei.

Ionescu a precizat ca, in ultimii doi ani, din cauza dificultatilor economice, angajatii au fost de acord cu suspendarea acestor drepturi, dar ca sperau ca in 2011 se va reveni asupra lor si nu ca vor fi eliminate, asa cum doreste conducerea bancii.

Liderul sindical a explicat ca exista si o cerere din partea salariatilor de crestere a salariilor, fara sa precizeze insa care este procentul cerut.

Sindicalistii din BCR mai protesteaza si fata de intentia de modificare a Codului Muncii, pe baza propunerilor Consiliului Investitorilor Straini, din al carui organ de conducere fac parte si reprezentantii institutiilor bancare, inclusiv reprezentantul BCR.

Prioncipalele nemultumiri ale sindicalistilor legate de Codul Muncii se refera ca fractionarea concediului de odihna, de la 15 zile la 10 zile consecutive, prelungirea la 36 de luni a valabilitatii contractelor incheiate pe perioada determinata sau extinderea situatiilor in care se poate folosi angajarea prin agent de munca temporara.


Vezi AICI toate modificarile propuse la Codul Muncii!