ANAF a incasat cu 1,1 mld. lei mai putin decat isi propusese Guvernul, in T1. Stan: Inca luptam pentru recuperarea deficitului generat de scaderea TVA
PIB, statistica, taxe, crestere economica
Presedintele ANAF, Bogdan Stan, a declarat, joi, la Palatul Victoria, ca incasarile din primul trimestru al anului au crescut cu 1,3% fata de trimestrul I al anului trecut, dar colectarea este totusi cu 2% mai mica fata de cat isi propusese Guvernul pentru inceputul lui 2017.
”In ceea ce priveste incasarile din primul trimestru al anului, s-au realizat venituri cu 1,3% mai mult decat in trimestrul I al anului 2016. In luna martie am avut o crestere de 105,2% incadrandu-ne in cresterea economica asumata de Guvern. Inca luptam pentru recuperarea deficitului din luna ianuarie, deficit care a fost din cauza faptului ca cota de TVA de 24%, inregistrata in decembrie 2015, a fost in decembrie 2016 de 20%. Scaderea aceasta de 4 puncte procentuale a afectat incasarea veniturilor in ceea ce priveste TVA”, a declarat Bogdan Stan, potrivit News.ro.
El a precizat ca veniturile colectate de ANAF fata de programul raportat de Ministerul de Finante este cu 1,1 miliarde mai putin. ”Asta inseamna 98% din planul de realizare”, a precizat Stan.
De asemenea, el a mai afirmat ca cele 14 masuri asumate cu implementare pana la data de 15 aprilie au fost finalizate.
”In urma discutiilor din 3 martie pe care le-am avut cu domnul prim-ministru, ne-am asumat un set de 14 masuri pentru implementare pana in 15 aprilie. Astazi le-am finalizat. Tin sa va anunt ca toate cele 14 masuri sunt implementate astazi, unele dintre ele care necesitau emiterea unor ordine de presedinte ANAF sunt pe circuitul de avizare catre Ministerul de Finante, iar cel privind spatiul privat virtual este spre avizare catre Ministerul Comunicatiilor. Credem noi, ca urmare a acestor masuri, gradul de conformare si declarare va creste, acest lucru ajutandu-ne sa atingem tintele, obiectivele propuse in ceea ce priveste gradul de realizare a planului”, a explicat Stan.
Printre masurile convenite intre ANAF si Guvern, agentia isi propusese sa imbunatateasca relatia cu contribuabilii, presedintele institutiei precizand ca in acest sens cateva sute de contribuabili au raspuns pozitiv si au cerut esalonarea datoriilor.
”Ne-am adresat direct contribuabilului prin indrumari si dialog in vederea acceptarii si indrumare catre cererile de esalonare prezentandu-le in acest sens avantajele ce decurg din acest lucru. In perioada de esalonare, majorarile si penalitatile nu mai curg, eu zic ca in toata aceasta perioada din 3 martie si pana in prezent avem un numar de 923 de esalonari cu o suma de 280 de milioane. Aceste masuri vor fi puse in continuare in aplicare, nu inseamna ca daca azi sunt implementate nu vor curge in continuare”, a mai spus Bogdan Stan.
Seful ANAF a participat, joi, la o intalnire cu premierul Sorin Grindeanu si cu reprezentantii MFP si ai Comisiei Nationale de Prognoza, la Palatul Victoria.
Pe acelasi subiect: