"Intrarea in incapacitate de plata nu este o problema", a afirmat Trichet.

Sefii de state si de guverne din Uniunea Europeana (UE) au convenit in martie infiintarea unui mecanism de imprumuturi bilaterale pentru Grecia, la care va contribui si Fondul Monetar International (FMI). BCE s-a opus, initial unui plan de ajutor care sa implice Fondul.

"In acest moment, nu ma astept ca mecanismul sa fie accesat", a precizat oficialul BCE.

Temerile legate de o posibila intrare in incapacitate de plata a statului elen s-au intensificat joi, ceea ce a dus la scaderea valorii activelor elene si la deprecierea euro. Pietele si-au revenit usor vineri, pe fondul unor speculatii ca autoritatile de la Atena ar putea primi curand ajutor.

Agentia de evaluare financiara Fitch a indicat joi ca Grecia a ajuns la momentul in care trebuie sa ceara ajutor financiar UE si FMI, din cauza cresterii spread-urilor obligatiunilor si a lipsei de claritate a angajamentului de sprijin din partea Uniunii.

Ministrul de finante elen, George Papaconstantinou, a afirmat vineri ca Grecia nu va cere activarea mecanismului de ajutor, iar costurile actuale ridicate ale imprumuturilor elene nu reflecta adevarata situatie economica a statului.

Totodata, presedintele UE, Herman Van Rompuy, a indicat intr-un interviu acordat publicatiei franceze Le Monde ca Uniunea va fi pregatita sa intervina cand Grecia o va cere.