Grecia se confrunta de peste un an cu riscul de a intra in faliment din cauza deficitului bugetar enorm, adica a unor cheltuieli ale statului care depasesc cu mult veniturile. Acesta situatie a dus la deprecierea monedei unice europene, asa ca cele 16 tari ale zonei euro au decis sa sprijine Grecia.

"Suma care va fi luata in considerare de tarile zonei Euro pentru primul an este de 30 de miliarde de euro. Aceasta se va adauga la cofinantarea de la FMI", a declarat Jean-Claude Juncker, presedintele Eurogrup.

Fondul Monetar International ar putea acorda Greciei alte 15 miliarde de euro, ceea ce ar ridica valoarea totala a imprumutului la 45 de miliarde. Presa greaca a scris ca este un imprumut sinucigas, de "calibrul 45", dar simplii cetateni cred ca acesti bani sunt un ajutor firesc.

Dobnda va fi mai mica decat cea de 7% la care statul grec s-a putut imprumuta in ultimele saptamani. "Formula agreata pentru costul imprumutului ar putea duce la o dobanda de aproximativ 5% pe an", explica Oli Rehn, comsiarul european pe Afaceri Monetare.