In anii trecuti, autoritatile locale ii pasuiau pe rau platnici, care adunau penalitati, dar pana la urma le achitau.

In 2010, insa, pe fondul crizei, orice leu la bugetul local conteaza, asa ca edilii nu mai trec cu vederea intarzierile. Numai in cele sase sectoare ale capitalei au fost trimise in ultimele doua luni peste 200.000 de somatii de plata.

Acesta este primul pas, pentru ca in faza urmatoare directiile de taxe si impozite trec la popriri pe salarii. Adica trimit patronului unde lucreaza cel care are datoria un titlu executoriu prin care il obliga sa-i opreasca lunar angajatului pana la o treime din leafa.

In cazul firmelor, primariile cer bancilor sa le blocheze conturile. Cei care nu au venit, dar au bunuri, sunt executati silit si isi pot pierde casa sau masina daca nu platesc.

Edilii sustin ca, in 90% dintre cazurile cu restante, bucurestenii nu-si platesc impozitele la masini si case pentru ca sunt insotite de amenzi. In sectorul 6 sunt cetateni care au adunat mii de lei in ultimii doi ani.

In sectorul 1 numarul restantelor este cu 50% mai mare, fata de anul trecut. La sectorul 4, din 250.000 de datornici, 78.000 au primit somatii, urmate de executari.

La Timisoara, oficialii fac munca de detectiv, ca sa recupereze orice suma.

Restantierii s-au inmultit mai mult de cand au crescut impozitele.

La inceputul lui 2010, impozitele si taxele locale au fost majorate in medie cu 14%, pentru ca in a doua jumatate a anului sa urmeze noi cresteri. Le resimt cei care au masini de peste 2.000 de centimetri cubi si cei care detin mai multe locuinte.

Primariile incearca sa adune cat mai multi bani si pentru ca anul acesta guvernul le-a scazut cota ce le revine din taxele si impozitele stranse.