Controlul ordonat de Ministerul Muncii a scos la iveala coruptia si boala sistemului de protectie sociala: un sfert din cele 1,5 milioane de cazuri verificate au fost deja suspendate de la plata.

Pana acum, oficialii au descoperit in 19 judete zeci de mii de persoane care incasau ilegal bani de la stat, cu titlul de ajutor social.

Iar controlul este abia la jumatate, motiv pentru care, in aceste zone, cei din minister au suspendat plata tuturor dosarelor de venit minim garantat. Este si cazul unor localitati din Bihor.

Primarii din Bihor iau insa apararea oamenilor si spun ca problemele sunt  minore.

Guvernul sustine ca a declansat aceste controale pentru ca in spatele sistemului se ascund oameni care cer bani de la stat, dar locuiesc in vile de lux sau conduc masini de zeci de mii de euro.

Marturie ca sistemul social din Romania este bolnav, sustin cei din Ministerul Muncii, sta si faptul ca au fost descoperite sute de oameni care in acte erau orbi si primeau bani de la stat, dar in viata reala conduceau fara probleme masini sau biciclete, pentru ca aveau vederea buna.

Ministerul Muncii sustine ca, in cazul suspiciunilor de frauda, cei care au inchis ochii la pensionari ilegale vor suporta consecinte penale.