Standard&Poor's confirma ratingul datoriei Romaniei, dar avertizeaza ca relaxarea fiscala va adanci deficitul
"Ne asteptam ca deficitul guvernamental general sa se adanceasca pana la 3% din PIB in 2016 de la 0,7% in 2015. Din cauza noilor masuri, de genul unei noi runde de reducere a TVA si a accizelor, care ar urma sa intre in vigoare la inceputul anului urmator, ne asteptam la o noua deteriorare a deficitului pana la 3,5% din PIB in 2017", estimeaza agentia de evaluare.
In plus, analistii Standard&Poor's avertizeaza ca daca initiativele legislative avute in vedere de parlamentari inaintea alegerilor, precum reducerea contributiilor sociale, majorarea punctului de pensie si noi cresteri salariale, nu vor fi insotite de masuri compensatorii atunci deficitul guvernamental ar putea sa creasca mai rapid decat se preconizeaza in prezent.
Cu toate acestea, "credem ca perspectiva (Romaniei -n.r.) de a fi inclusa inca odata in procedura de deficit excesiv a Comisiei Europene ar trebui sa ii motiveze pe factorii de decizie sa demareze din nou o consolidare fiscala, indiferent de ideologie. In acest context, credem ca este putin probabil ca majorarile salariale in sectorul public sa fie inversate, dar investitiile ar putea avea de suferit", afirma Standard&Poor's.
Potrivit agentiei de evaluare, perspectiva Stabila asociata ratingului Romaniei reflecta echilibrul intre posibilitatea ca deficitului fiscal si cel extern sa se majoreze, pe de o parte, si datoria guvernamentala si externa modesta, pe de alta parte.
Standard&Poor's adauga ca ar putea imbunatati ratingul Romaniei daca consolidarea bugetara va fi reluata iar datoria guvernamentala va intra pe o traiectorie descendenta, inclusiv prin restructurarea sau privatizarea companiilor de stat si in conditiile in care cadrul de guvernanta al Romanei se va imbunatati, ceea ce ar insemna o crestere macroeconomica si finante guvernamentale mai predictibile si mai stabile.
In schimb, ratingul Romaniei ar putea fi inrautatit daca inversarea politicilor va provoca deteriorarea semnificativa a deficitului guvernamental, datoriei si costurilor cu imprumuturile sau daca vor reaparea dezechilibre externe.