"Decizia agentiei de rating reflecta progresul semnificativ inregistrat de Romania in corectarea dezechilibrelor macroeconomice si in reducerea vulnerabilitatilor economiei la socurile externe, creand astfel premisele pentru o crestere economica solida. De asemenea, eforturile sustinute din ultimii ani in procesul de consolidare fiscala si de reducere a deficitului bugetar, dar si in stabilizarea nivelului datoriei publice guvernamentale, sunt factori cheie care au contribuit la imbunatatirea perspectivei de rating", potrivit ministerului.  

Agentia de rating intareste prognozele oficiale si apreciaza ca Romania va cunoaste o accelerare a cresterii economice de 4,1% in anul 2016, fata de 3.5% estimat pentru 2015, pe fondul unei expansiuni robuste a consumului privat si cresterii investitiilor.  

Moody's subliniaza ca perspectivele de crestere economica pe termen mediu ale Romaniei sunt mult mai favorabile decat cele din Bulgaria, Spania, Portugalia sau Ungaria.

De asemenea, nivelul datoriei publice guvernamentale a Romaniei se va mentine in continuare la un nivel stabil, fiind estimat la 39,4% pentru anul 2015.  

Totodata, Moody's estimeaza ca Romania va continua procesul de convergenta cu statele membre ale Uniunii Europene cu efecte pozitive asupra intaririi capacitatii administrative a tarii.  

In august, Fitch a reconfirmat ratingul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei pe termen lung, in valuta si in moneda locala, la BBB-/BBB, cu perspectiva stabila. Doua luni mai tarziu, la inceputul lui octombrie, Standard&Poor's a reconfirmat, la randul sau, rating-ul aferent datoriei guvernamentale a Romaniei pe termen lung la BBB-, cu perspectiva stabila.