Spectrul radio este o resursa finita si deosebit de valoroasa. Benzile in care este impartit acesta, sunt alocate dupa o schema deosebit de riguroasa, dar chiar si asa, in anul 2011 putem spune ca „aglomeratia” a atins apogeul, mai ales in frecventele utilizate de comunicatiile moderne, de mare viteza, intre 0.5 si 10 GHz. 

Desi poate nu inseamna mult pentru majoritatea, acest interval de frecvente, este ”responsabil” pentru GSM, 3G / UMTS, 3.5G, WiFi, Bluetooth, WiMax, ca sa enumeram doar cele mai importante dintre tehnologiile care fac posibila transmiterea unei imense cantitati de date, ce nu ar fi parut plauzibila acum 10 ani. 

In aceste conditii de solicitare intensiva, care nu da semne de reducere a ritmului de crestere, pentru operatorii de telecomunicatii este vital sa aiba la dispozitie noi frecvente pe care sa le poata folosi pentru serviciile pe care le ofera. 

Recunoscand aceste probleme serioase cu care se confrunta operatorii, in urma unei analize amanuntite, guvernul SUA prin intermediul agentiei de profil - Administratia Nationala a Telecomunicatiilor si Informatiei - National Telecommunications and Information Administration (NTIA) a demarat procedurile de „eliberare” a 500 MHz de spectru in intervalul 1.5 - 4.5 GHz, pentru a putea fi alocat dezvoltarii retelelor de telecomunicatii 4G, dintre care 115 MHz sa fie dati spre folosinta pentru servicii de date de banda larga in cel mult 5 ani. 

Aceasta realocare, presupune bineinteles o serie de cheltuieli din partea guvernului, legate in special de inlocuirea retelei publice guvernamentale cu una moderna, bazata pe standardul LTE care sa utilizeze mult mai eficient spectrul radio (10.7 miliarde USD), de un fond de cercetare - dezvoltare pentru stimularea introducerii retelelor 4G (cca. 3 miliarde de dolari) si de o investitie de 5 miliarde de dolari pentru instalarea unei retele 4G in zonele rurale care sa asigure servicii de date in banda larga pentru 98% din populatia SUA. 

Fireste ca va veti intreba: „Bine, dar ce legatura are asta cu titlul articolului? Pana acum nu am vorbit decat de cheltuieli!” Frumusetea planului este ca toate aceste cheltuieli vor fi acoperite in urma licitatiei organizate de guvern pentru benzile de frecventa eliberate. Care vor aduce 28 de miliarde de dolari. Suficient cat sa acopere si vreo 9 miliarde de deficit bugetar.