Potrivit unor surse, citate de Mediafax, in sedinta de aseara, premierul Emil Boc a cerut fiecarui ministru ca, pana vineri, sa prezinte un plan concret de reducere cu 25% a fondului de salarii si a numarului de angajati, inclusiv din agentiile guvernamentale aflate in subordine.

"S-a solicitat ca, pana vineri, ministrii sa propuna reducerea fondului de salarii cu 25% si a numarului de angajati tot cu 25%, inclusiv in agentiile guvernamentale, fiind astfel estimata o economie de un miliard lei", au aratat sursele citate.

Fara “stimulente nesimtite”!

Premierul i-a atentionat, totodata, pe minstri, ca stimulentele acordate angajatilor sunt prea mari si le-a solicitat sa sisteze plata unor astfel de bonificatii "nesimtite", avertizandu-i ca cine nu va respecta aceasta cerere "va fi scos din echipa".

Un document al Ministerului Finantelor, prezentat de Mediafax, releva ca fondul de stimulente rezervat angajatilor din institutii publice a depasit anul trecut 1,1 miliarde lei, pentru un numar mediu total de 336.648 posturi platite, fara ca nivelul castigului salarial mediu brut total sa scada in majroitatea institutiilor sub 3.000 lei.

Maximum trei secretari de stat pe minister

Guvernul a decis ca numarul secretarilor de stat sa fie redus la cel mult doua astfel de posturi, singurele exceptate fiind ministerele "mari", precum ministerele de Interne si Externe, in a caror organigrama vor fi mentinuti trei secretari de stat.

"Decizia politica este ca numarul secretarilor de stat sa fie redus la doua posturi, maxim trei secretari de stat in ministere mari, ca cel al Administratiei si Internelor sau cel al Externelor. Este insa posibil ca trei posturi de secretari de stat sa fie pastrate si la alte ministere cu numeroase atributii, precum Dezvoltarea Regionala si Turismul sau Economia. Discutia va continua si in coalitie", au sustinut sursele citate.