Actionarii Eurobank au aprobat fuziunea cu National Bank of Greece
Fuziune
Majoritatea actionarilor bancii elene Eurobank au acceptat oferta de preluare prin schimb de actiuni prezentata de institutia de credit rivala National Bank of Greece (NBG), acesta fiind ultimul obstacol pentru finalizarea unei fuziuni care va permite NBG sa ramana cea mai mare banca a tarii.
NBG si Eurobank sunt prezente pe piata bancara din Romania. NBG detine Banca Romaneasca, iar Eurobank controleaza Bancpost.
Peste 84% din actionarii Eurobank au acceptat oferta NBG pana la termenul limita, vineri, potrivit unui document transmis bursei de la Atena si citat de Bloomberg. NBG, cea mai mare institutie de credit a tarii, cu o capitalizare de 951 milioane de euro, a propus in octombrie fuziunea cu Eurobank prin schimbul a 58 de noi actiuni pentru fiecare 100 de titluri Eurobank. Eurobank are o valoare de piata de 250 de milioane de euro.
Bancile din Grecia trec printr-un proces de restructurare, ca urmare a pierderilor masive inregistrate anul trecut din participarea la un program de stergere a datoriilor statului elen, precum si din avansul puternic al creditelor neperformante. Grecia a obtinut in martie un al doilea pachet de ajutor financiare de la statele zonei euro si FMI, in valoare de 130 de miliarde de euro, care a alocat 50 de miliarde de euro pentru recapitalizrea bancilor elene.
"Aceasta decizie strategica pune bazele necesare pentru a derula rapid si adecvat recapitalizarea bancii", a declarat directorul general al NBG, Alexandros Tourkolias.
Fuziunea va creste lichiditatea si va ajuta la limitarea costurilor operationale si a provizioanelor, ajutand grupul sa faca fata cu succes provocarilor din sistemul financiar elen, a spus el.
Noua entitate rezultata in urma fuziunii se va numi NBG Group, va avea active de 178 de miliarde de euro, un sold al creditelor de 110 miliarde de euro si depozite de 87,9 miliarde de euro, a anuntat NBG in octombrie.
In contextul asteptarilor ca Grecia sa inregistreze in 2013 al saselea an de recesiune, bancile locale au incercat sa-si consolideze pozitia, in timp ce mai multe institutii de credit straine au ales sa paraseasca piata. Piraeus Bank a cumparat Agricultural Bank of Greece, precum si divizia Geniki a grupului francez Societe Generale, in timp ce Alpha Bank a preluat Emporiki Bank de la Credit Agricole. Piraeus negociaza in prezent achizitia diviziei locale a bancii portugheze Millennium BCP.
Consiliul Concurentei a avizat, saptamana trecuta, fuziunea pe piata bancara din Romania a NBG cu Eurobank. NBG detine in Romania controlul asupra urmatoarelor societati: Banca Romaneasca (99,28%), NBG Securities Romania (100%), NBG Factoring IFN (99,29%), NBG Leasing IFN (100%) si Garanta Asigurari SA (94,96%).
Eurobank controleaza pe piata locala Bancpost (99,11%), ERB Retail Services IFN (100%), ERB Leasing IFN (100%), Eurobank Finance (100%), Eurobank Securities SA (100%), Eurobank Property Services (80,01%), Eliade Tower (55,94%), IMO Property Investments Bucuresti (100%), IMO – II Property Investments (100%), EFG IT Shares Services (100%), EFG Eurolife Asigurari Generale (100%), EFG Eurolife Asigurari de Viata (100%), Retail Development (55,94%) si Seferco Development SA (100%).
Pe acelasi subiect: