In lipsa cererii pentru noi imprumuturi, bancherii incearca sa-i atraga pe clientii de la concurenta. Valoarea creditelor refinantate anul acesta, pana in octombrie, depaseste 560 de milioane de euro, iar numarul celor care au ales aceasta solutie trece de 100.000.

Cei mai multi clienti care trec pragul bancilor nu vor credite noi, ci refinantarea celor deja obtinute. Si, de regula, nu e vorba de un singur imprumut.

Un client bugetar, care avea patru credite de consum si trei carduri de credit, nu a mai putut sa plateasca 2.340 de lei pe luna. A obtinut o refinatare pe termen mai lung, prin care rata lunara i-a scazut cu 65%, adica putin peste 800 de lei.

Valul de refinantari a inceput in vara, dupa ce Ordonanta 50 a limitat comisioanele de rambursare anitcipata la cel mult 1% in cazul creditelor cu dobanda fixa si zero la cele cu dobanda variabila. Desi au criticat ordonanta, multi bancheri au lansat oferte speciale prin care au "muscat" din felia competitorilor.

"Ideea de refinantare este sa castigi clienti si cred ca ce vedem acum este o competitie in adevaratul sens al clientului. Se vorbeste mult ca in Romania nu se crediteaza, pot sa va spun ca nu e asa si in cazul nostru chiar este vorba de o crestere", a declarat Steven van Groningen, presedinte Raiffeisen Bank Romania.