50 de ani de la primul implant mamar cu silicon. Istoria unei industrii de miliarde de dolari la nivel mondial
Anul acesta marcheaza implinirea a 50 de ani de la primul implant mamar, timp ce pare suficient pentru ca toata lumea sa accepte ideea, si implicit pe femeile care recurg la o astfel de operatie. Insa in timp ce alte proceduri chirurgicale sunt acceptate, implanturile au ramas cu un stigmat.
“Femei precum Jane Fonda sau jurnalista britanica Anne Robinson au vorbit deschis despre decizia lor de a se supune unor liftinguri faciale si au fost laudate pentru curajul si onestitatea lor. De ce nu sunt tratate la fel si femeile care apeleaza la implanturile mamare?”, se intreaba Daily Mail, preluat de Mediafax.
Majoritatea femeilor fac aceasta operatie pentru a-si spori increderea in ele, la fel ca si cele care apeleaza la liftinguri sau alte proceduri cosmetice, si nu pentru "beneficiul" sexului opus, asa cum multi cred.
"Desi femeile au motive diferite pentru a-si mari sanii, oamenii inca au prejudecati in aceasta privinta. Asta cel mai probabil din cauza unor personaje precum Katie Price (n.r. - fosta sotie a cantaretului Peter Andre, extrem de cunoscuta in Marea Britanie) sau a altor vedete de acest tip, care sunt permanent aproape dezbracate si isi afiseaza sanii siliconati", a declarat Jane McCartney, psiholog.
In Marea Britanie, aproximativ 44.000 de femei si-au facut implanturi mamare in ultimii cinci ani, iar numarul acestora creste. In 2012, se prefigureaza ca 12.000 de britanice vor apela la aceasta operatie, si in mod sigur nu toate sunt vedete sau top-modele.
In ciuda faptului ca femeile de toate varstele, din toate categoriile sociale sau profesionale si-au facut implanturi, imaginea ca cele care fac asta sunt doar niste papusi, cu un IQ cat mai mic, continua sa fie impamantenita.
Mesajul pare sa fie unul clar: nu poti fi luata in serios daca ti-ai marit sanii artificial. Iar acest mesaj s-a pastrat si in cazul unei vedete de talia Victoriei Beckham. Dupa ce a ajuns in industria modei, primul lucru pe care l-a facut sotia lui David Beckham a fost sa renunte la implanturile stil "torpedo-bazooka".
Potrivit Daily Mail, intre cinci si zece milioane de femei din lumea intreaga au implanturi mamare, industria ajungand la o valoare de miliarde de dolari.
Prima marire de san s-a realizat in 1895
Primele referinte despre modelarea sanilor au aparut inca din secolul al 19-lea. In 1895, chirurgul Vincenz Czerny a publicat o prezentare a primului implant mamar, care a fost realizat prin transferul unei tumori benigne de pe spatele unei paciente intr-unul din sanii acesteia, distrus in urma unei eliminari a unei alte tumori.
Din secolul 20, medicii au inceput sa foloseasca diferite substante pentru implantul mamar – bile de sticla, cartilaj de bovina, polietilena sau cauciuc.
Primele implanturi mamare cu silicon au fost introduse in 1961 in SUA. Chirurgii plastici americani Thomas Cronin si Frank Gerow au realizat primul implant cu silicon in 1962.
Daca la inceput, implanturile erau folosite doar in scopuri medicale, in ultimii zeci de ani, industria implanturilor a capatat o amploare deosebita, mai ales in randul femeilor care nu sunt multumite de aspectul lor fizic. Potrivit statisticilor americane, in acest domeniu se cheltuiesc anual miliarde de dolari.
Pe acelasi subiect: