Republicanii profita de ocazie pentru a-l numi pe presedintele Obama "regele datoriei de necontestat", scriu cei de la Business Insider.

Democratii cer noi bani pentru a pune la pamant enorma suma cu un tweet de genul: "Cea mai buna metoda pentru a tine sub control acest numar este sa lasi reducerile fiscale marca Bush sa expire".

Pe 19 iunie, cand  s-au implinit 149 de ani de la abolirea sclaviei in Statele Unite ale Americii, presa de peste ocean scria despre o noua forma de sclavie, cea a datoriilor SUA, ajunse la un nivel apocaliptic pentru economia tarii.

"Ceea ce le-am facut generatiilor viitoare in ultimii 30 de ani, este ceva criminal. In urma cu trei decenii datoria SUA era sub 1.000 de miliarde de dolari, iar acel moment a fost considerat o criza nationala fara precedent. Astazi, datoria tarii este de 14 ori mai mare”, titra blogul economic StandStrongResearch.

Anii urmatori apar apocaliptici. Pur si simplu am vandut libertatea copiilor si a nepotilor nostri pe un soi de sclavie perpetua. Am acumulat cel mai mare munte de datorii din istoria lumii, iar copiii si neporii nostri se vor lupta cu ea toata viata lor", au mai scris jurnalistii.

Si totusi, cum s-a ajuns la actuala criza, dupa ce in 2000, democratul Bill Cilnton a lasat bugetul federal pe plus? Intre timp au aparut o puzderie de cheltuieli noi. De cele adunate intre 2001 si 2009 e responsabil republicanul George W. Bush. Suplimentarile pentru sanatate ori sustinerea creditelor ipotecare au fost o nimica toata pe langa cresterea cheltuielilor pentru aparare.

"Au fost pornite doua razboaie, in Irak si-n Afganistan. Dar si astea sunt nesemnificative comparativ cu impactul reducerilor fiscale decise de Bush asupra bugetului federal", este de parere John Vause, corespondent CNN.

Iar dupa predarea stafetei catre democrati, deficitul a continuat sa creasca. "Presedintele Obama a promovat reforma asigurarilor de sanatate, mai precis 152 de miliarde de dolari. Se adauga reducerile fiscale, putin peste 400 de miliarde. Si desigur, Barack Obama a sustinut propriul pachet de stimulare a economiei, in valoare de peste 700 de miliarde de dolari. Ambii presedinti au cheltuit o groaza de bani pe perioade lungi, dar criza actuala s-a copt in ani de zile", mai comenteaza jurnalistul John Vause.

Citeste si:
 
Cifrele negre ale cosmarului american. Tara in care populatia a saracit cu 8.000 de miliarde de dolari in ultimii 5 ani