Republicanii vor taieri drastice la programele de asistenta sociala, in timp ce democratii vor cresterea impozitelor pentru cei bogati.

Barack Obama a acuzat republicanii de esecul lucrarilor comisiei Congresului, apreciind ca prea multi dintre ei "refuza sa asculte vocea ratiunii si a compromisului".

"Suntem profund dezamagiti ca nu am ajuns la un acord de reducere a deficitului intre cele doua parti" democrata si republicana, au declarat senatoarea democrata Patty Murray si reprezentantul republican Jeb Hensarling, intr-un comunicat comun.

"In pofida incapacitatii noastre de a rezolva divergentele simnificative din cadrul comisiei, punem capat acestui proces fiind uniti in convingerea ca criza datoriei in care a plonjat tara noastra trebuie rezolvata si ca nu putem astepta generatia viitoare ca acest lucru sa fie facut", au adaugat cei doi parlamentari.

Cei 12 membri ai acestei comisii mixte - sase republicani si tot atatia democrati - au fost desemnati sa reduca deficitul de 1.200 de miliarde de dolari si au la dispozitie pana miercuri la miezul noptii pentru a adresa recomandarile.

In lipsa unui compromis, legea prevede ca vor intra in vigoare, in mod automat, reduceri de la aparare si programele sociale, incepand cu 2013.

Iar presedintele Obama a spus ca se va opune oricarei tentative a Congresului de a atenua aceste taieri bugetare.

15.033.607.255.920,32, numarul care ingrozeste planeta. Istoria cifrelor care vor afecta generatiile viitoare 

Reducerea datoriei, care a ajuns la 15.000 de miliarde de dolari, va fi fara indoiala una dintre temele majore de discutie din campania pentru alegerile prezidentiale de anul viitor.

Presedintele Obama, candidat pentru un al doilea mandat, a avertizat deja ca in timpul propriei campanii nu va ezita sa ii critice pe republicani, a caror pozitie consta in refuzarea, indiferent de cost, a cresterii imozitelor pentru americanii cei mai instariti.

Pe termen scurt, impasul privind reducerea datoriei conjugat cu problemele economice europene ar putea transmite un semnal negativ pietelor.

"Situatia este foarte grava si, din mai multe puncte de vedere, inedita", a considerat duminica directoarea generala a Fondului Monetar International, Christine Lagarde, avertizand impotriva unor eventuale tulburari sociale in cazul in care stagnarea economica si nivelul ridicat de somaj vor continua sa afecteze moralul pietelor.

Citeste si:

Cum vede UBS lumea in 2012 si 2013. Ce tara ne-a afundat in criza, iar acum ne lasa fara colacul de salvare