10.000 de romani nu si-au platit ratele la banca in august ca sa mearga in vacanta
Peste 10.000 de romani au ingrosat randurile restantierilor la banci in luna august, dupa ce numarul celor care intarziau cu plata ratelor la credite consemnase o scadere treptata in ultimele luni.
Numarul clientilor persoane fizice care au intarzieri la plata ratelor mai mari de 30 de zile s-a apropiat de 724.000 la sfarsitul lunii august, dupa ce in iulie coborase la 714.000 de persoane, arata datele BNR. Totusi, datorita scaderii sustinute din ultimele luni sunt in continuare mai putini restantieri decat in aceeasi perioada a anului trecut, scrie Ziarul Financiar.
"S-ar putea sa fie o evolutie sezoniera. Luna august este un varf pentru concedii si s-ar putea ca unii oameni sa fi avut de ales intre a-si plati rata la banca si a merge in vacanta. Daca este asa, vom vedea o revenire la tendinta anterioara in luna septembrie", a comentat analistul financiar Aurelian Dochia.
Efectul sezonier este explicat si de faptul ca numarul restantierilor a crescut cu 9.500 de persoane si in august anul trecut, dar atunci fusese inregistrata o tendinta de crestere si in lunile anterioare.
Numarul restantierilor scazuse pe un palier inferior de la inceputul acestui an, atingand chiar un minim de 699.000 de persoane la sfarsitul lunii martie, in conditiile in care unii clienti au reluat platile dupa ce situatia financiara li s-a imbunatatit, iar altii au disparut din evidentele bancherilor deoarece creditele lor au fost vandute catre firmele de recuperare a creantelor.
Clientii individuali ai bancilor si institutiilor financiare nebancare (IFN) aveau restante cumulate de 7 miliarde de lei (echivalentul a 1,66 mld. euro) la sfarsitul lunii august, cu aproape 100 milioane de lei mai mult decat in iulie. Restanta medie ajungea astfel la 6.700 de lei in august, fiind in crestere de la nivelul de 4.500 de lei in aceeasi luna din 2010.
Cresterea restantei medii indica probleme in crestere cu plata creditelor ipotecare, situatie reflectata si de cresterea mai rapida a intarzierilor la plata creditelor in valuta. Volumul restantelor in euro a urcat cu 52% in ultimul an, in timp ce restantele la lei au consemnat un avans de 24%.
Citeste si