Potrivit unei analize efectuate de publicatia Vilaggazsasag care cuprinde date de la opt banci, mai putin de 2.300 de imprumutati in valuta s-au alaturat programului lansat pe 19 august de guvern, scrie Ziarul Financiar.

Programul fixeaza cursurile de schimb pentru rambursarea imprumuturilor la 180 de forinti pentru un franc elvetian, mult sub nivelul pietei, si pune diferenta dintre cursul fix si cel de pe piata intr-un cont separat in forinti. Sumele adunate in acest cont vor fi platite ulterior.

La inceputul acestei luni, guvernul a propus parlamentului amendamente care vor face ca mai multi oameni sa fie eligibili pentru proiectul de asistenta privind imprumuturile ipotecare in valuta. Amendamentele vor deschide programul pentru debitorii ale caror credite ajung la scadenta inainte de 1 ianuarie 2015. De asemenea, vor fi eligibili si cei ale caror imprumuturi sunt acoperite nu doar cu valoarea locuintei, ci si cu garantii de stat, potrivit Budapest Business Journal.

De asemenea, la sfarsitul saptamanii trecute partidul de guvernamant Fidesz a introdus in parlament un proiect care va oferi debitorilor optiunea de a rambursa anticipat creditele ipotecare denominate in valuta. Planul prevede pentru cursul forint/euro un nivel de 250 de forinti pe unitate, iar pentru cel forint/ franc elvetian de 180 de forinti. Debitorii vor putea accesa acest proiect pana la 31 decembrie. Acest al doilea program este criticat de Austria, stat ale carui banci au o prezenta puternica in Europa de Est, de Comisia Europeana si de banci, care se tem ca vor inregistra pierderi semnificative din diferentele de curs valutar.

Citeste si

O companie daneza vrea sa dea lovitura cu telefonul de colectie, din aur masiv. Aparatul costa cat un apartament de doua camere in Bucuresti FOTO