Zhangulov, KMG International: Privatizarea a 26,69% din Rompetrol Rafinare ar putea avea loc in prima parte a anului 2016
Privatizarea a 26,69% din rafinaria de la Petromidia ar putea avea loc in prima parte a anului viitor, a declarat Azamat Zhangulov, senior vicepresedinte KMG International.
"Avand in vedere toate procedurile, privatizarea ar putea avea loc in prima parte a anului 2016. Din punctul nostru de vedere, ne dorim sa acceleram acest proces, pentru ca avem proiecte care asteapta finantare. Suntem increzatori ca am ajuns la un punct de intelegere cu ministerul pe principalele probleme si ca suntem de acord privind punerea in aplicare a acestora, astfel incat ceea ce ramane de facut este ca ministerul sa isi respecte angajamentul", a explicat Zhangulov, transmite Agerpres.
Potrivit acestuia, grupul KMG International a fost pregatit inca de la momentul semnarii Memorandumului sa-si asume toate actiunile necesare pentru punerea in aplicare a acestuia, "dupa cum am promis sa cumparam actiunile pe care Guvernul vrea sa le vanda".
De asemenea, Zhangulov a subliniat ca vanzarea de actiuni detinute de Guvern, un pachet de 26,69% din Rompetrol Rafinare, este gestionata de Ministerul Energiei prin intermediul unei agentii speciale care trebuie sa indeplineasca anumite criterii, iar intregul proces a fost menit pentru sa se supuna prevederilor impuse de legislatia romaneasca cu privire la privatizare prin licitatie publica.
"Daca exista intarzieri, acestea in mod sigur nu au legatura cu noi. Suntem hotarati sa ne onoram angajamentele fata de statul roman, de indata ce sunt indeplinite toate procedurile si conditiile. Lucrurile evolueaza: strategia de achizitie a fost aprobata si procedura a fost initiata. (...) Asa cum am convenit in cadrul Memorandumului de Intelegere, instituirea Fondului de investitii este pasul imediat urmator achizitionarii de actiuni. Achizitia trebuie sa preceada infiintarea Fondului. Suntem interesati de lansarea rapida a fondului de investitii. Dar partenerii nostri sunt cei care ar trebui sa faca urmatorii pasi, cum ar fi sa respecte calendarul de actiuni, sa organizeze privatizarea actiunilor, sa aprobe documentele de constituire a Fondului, inclusiv a statutului sau si a mecanismelor de punere in aplicare a proiectelor de investitii", a explicat Zhangulov.
Reprezentantii KMG International au avut miercuri noi discutii cu autoritatile romane pe marginea Memorandumului de Intelegere privind Rompetrol Rafinare.
Incheiat la 15 februarie 2013, acesta reglementeaza termenii generali ai unei tranzactii complexe intre statul roman si The Rompetrol Group, detinut de grupul KazMunayGas, care este structurata pe patru componente majore:
- un angajament de cumparare din partea The Rompetrol Group sau a unei societati afiliate acesteia a unui pachet minoritar de actiuni reprezentand 26,6959% din capitalul social al Rompetrol Rafinare, detinut in prezent de Ministerul Energiei, la un pret minim garantat de 200 milioane dolari
- o garantie de mentinere de catre statul roman a unei participatii nediluate de 18% din capitalul social al RRC pe o perioada de trei ani
- constituirea unui fond de investitii sub forma unei societati pe actiuni, care va investi in proiecte energetice din Romania
- ca o premisa a implementarii tranzactiei vor trebui incetate toate litigiile si masurile administrative initiate de MFP impotriva RRC, ca urmare a conversiei in actiuni a obligatiunilor detinute de statul roman si nerascumparate de RRC pana la scadenta.
Vanzarea a 26,6% din capitalul social al Rompetrol Rafinare de catre statul roman se va face prin licitatie cu acordarea dreptului de preferinta actionarului majoritar pentru achizitionarea intregului pachet de actiuni, iar pretul de adjudecare va trebui sa fie de cel putin 200 milioane dolari.
Va fi constituita si o comisie pentru coordonarea implementarii tranzactiei, o comisie de pregatire si monitorizare a procesului de privatizare.
Recent, Ministerul Energiei a publicat un proiect de HG conform caruia va putea infiinta, in numele statului, societati cu capital de stat si va putea participa la capitalul social al unor societati existente sau nou infiintate sau la majorarea capitalului social al societatilor la care este actionar.
Promovarea actului normativ este justificata, printre altele, de respectarea memorandumului cu Rompetrol.