Presedintele a tinut sa faca o remarca, in contextul problemei constructiei bugetului pe 2015, precizand ca a fost interesat sa stie daca, in urma acceptului premierului Victor Ponta de a se incasa doar 200 de milioane de dolari de la Rompetrol, din datoria de 680 de milioane, s-a intamplat ceva, cu atat mai mult cu cat se stabilise si formarea unui fond de investitii, de un miliard de euro, din care 80% sa fie contributia kazahilor. 

"Nu numai ca nu s-a format fondul de investitii de un miliard de euro, dar nici macar cei 200 de milioane de dolari nu s-au incasat pana la momentul la care eu fac declaratii. Aici, domnul premier Ponta trebuie sa isi asume toata responsabilitatea, pentru ca l-am prevenit inainte de a face acest lucru", a spus Traian Basescu. 

Guvernul a aprobat in ianuarie memorandumul in baza caruia KazMunaiGaz, actionarul majoritar al grupului Rompetrol, va plati 200 milioane de dolari din datoria istorica de 688 milioane de dolari, in schimbul unei participatii de 26,7% din capitalul companiei Rompetrol Rafinare, care opereaza rafinaria Petromidia.

De asemenea, presedintele Traian Basescu a declarat joi ca il roaga public pe Victor Ponta sa-si asume in calitate de presedinte PSD formarea unui nou guvern, "dar din care domnia sa sa lipseasca", pentru "binele" si "credibilitatea" Romaniei.

"Observ in ultimele zile ca domnul prim-ministru Victor Ponta a intrat intr-o frenezie a formarii unui nou guvern pentru a incerca sa schimbe impresia adunand farame de peste tot de pe unde poate", a mentionat Basescu, in declaratia de presa sustinuta la Palatul Cotroceni. 

El a adaugat ca "devine de neinteles frenezia cu care domnul Ponta incearca sa formeze un guvern in jurul domniei sale", opinand ca "politicianul Victor Ponta este complet discreditat in interiorul Uniunii Europene".

"Este complet discreditat si prezenta domniei sale in fruntea Guvernului nu este decat un element de discreditare si pentru Romania, indiferent care este majoritatea in Parlament", a sustinut Basescu. 

"Public il rog pe Victor Ponta sa-si asume in calitate de presedinte PSD formarea unui nou guvern, dar din care domnia sa sa lipseasca pentru binele Romaniei si pentru credibilitatea Romaniei", a mai spus Basescu.