Verchere (OMV Petrom), despre gazele din Marea Neagră: România are o mare oportunitate de a aduce miliarde de euro în ţară, dar este nevoie de un cadru fiscal stabil şi clar
OMV Petrom
OMV Petrom va lua anul acesta o decizie privind investiţia în blocul Neptun Deep din Marea Neagră, însă aceasta va depinde de existenţa unui cadrul fiscal stabil şi clar, de liberalizarea pieţei de gaze şi de dezvoltarea infrastructurii de gaze, a declarat joi, într-o conferinţă de presă, CEO-ul companiei, Christina Verchere.
"Vom lua decizia privind investiţiile anul acesta, dar va depinde de posibilitatea de a vedea un regim fiscal stabil şi clar, de liberalizarea pieţei de gaze şi de dezvoltarea infrastructurii", a spus Verchere, potrivit Agerpres.
Aceasta a subliniat că România are o mare oportunitate de a-şi asigura securitatea energetică, ca miliarde de euro să vină în ţară, însă valorificarea acestei oportunităţi depinde de regimul fiscal şi că aşteaptă clarificări de la Guvern privind Legea offshore.
"Există o mare oportunitate pentru România să-şi asigure siguranţa energetică, vedem posibilitatea ca miliarde de euro să vină în ţară. (...) Pentru a putea valorifica această oportunitate avem nevoie de un regim fiscal stabil şi clar, o dezvoltare clară a infrastructurii de gaze. Claritatea sistemului fiscal este foarte importantă şi aşteptăm clarificări de la Guvern în acest sens", a afirmat Christina Verchere.
Ea a menţionat că, în momentul în care Legea offshore a ajuns în Comisia de industrii din Senat, compania nu a putut comenta, însă în varianta aceea a legii a văzut semnificative deficienţe. De asemenea, a fost adăugată o taxă suplimentară, diferită faţă de varianta care a trecut prin Senat.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, Liviu Dragnea, a declarat, pe 24 iulie, că o ordonanţă referitoare la Legea offshore trebuie să definească fără echivoc valoarea investiţiilor şi modul cum se deduc acestea, menţionând că a avut o discuţie cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, pe această temă şi urmează o analiză şi în coaliţie, după promulgarea legii.
"Ce s-a adoptat în lege (referitoare la perimetrele offshore - n.r.) trebuie să fie pus limpede, pus clar şi fără echivoc şi în anexa care cuprinde formula de calcul pentru deducerile pentru impozitul pe veniturile suplimentare şi pentru deducerile din acest impozit. Şi anume este vorba de valoarea investiţiilor despre care se vorbeşte în lege că este firesc să se deducă investiţiile, dar nu este foarte bine clarificat în lege. Şi nu se deduc toate investiţiile o dată, ci într-o perioadă de timp, în aşa fel încât statul român să primească bani, dar, în acelaşi timp, şi companiile care investesc să poată să se menţină deasupra costurilor. Ideea e că noi avem nevoie de acele gaze, avem nevoie ca cineva să le scoată, dar cei care le scot să nu lucreze în pierdere şi să aibă şi nivelul de cash flow firesc şi necesar. Asta va trebui să cuprindă ordonanţa", a explicat Dragnea, la Parlament.
El a spus că a avut o discuţie cu Viorica Dăncilă şi cu Eugen Teodorovici pe această temă şi urmează o discuţie în coaliţie.
Asociaţia Română a Concesionarilor Offshore din Marea Neagră (RBSTA) susţine că extracţia gazelor din Marea Neagră ar putea tripla nivelul redevenţelor curente primite de statul român, generând încasări suplimentare de 230 de milioane de euro pe an. Printre companiile membre RBSTA se numără ExxonMobil, OMV Petrom, Lukoil, Romgaz şi Black Sea Oil and Gas.
La începutul lunii iulie, Camera Deputaţilor a adoptat Legea offshore, care stabileşte unele măsuri necesare pentru implementarea operaţiunilor petroliere de explorare, dezvoltare, exploatare a zăcămintelor de petrol şi de abandonare, precum şi a lucrărilor la sonde aferente operaţiunilor petroliere, desfăşurate de titularii de acorduri petroliere cu privire la perimetrele petroliere offshore.
Pe acelasi subiect: