Veniturile Vodafone in Romania au scazut cu 5% in anul fiscal trecut, la 770 milioane de euro
Vodafone a inregistrat venituri totale de 769 milioane de euro in Romania in anul fiscal 2012-2013, incheiat in martie, in scadere cu 5,1% fata de anul fiscal precedent, in conditii comparabile, ajustat pentru variatia ratelor de schimb valutar.
Scaderea a fost cauzata in principal de micsorarea tarifelor de interconectare, se arata intr-un comunicat al grupului de telecomunicatii.
Veniturile din servicii ale Vodafone in Romania s-au situat la 713,2 milioane euro, in scadere cu 7% in baza organica raportat la anul anterior, in principal din cauza scaderii tarifelor de interconectare. Fara efectul micsorarii tarifelor de interconectare (aplicate la 1 martie si 1 septembrie 2012), veniturile din servicii au scazut pe baza organica cu 1,3%, potrivit Mediafax.
Baza de clienti Vodafone Romania a crescut cu 142.461 in intervalul analizat, ajungand la sfarsitul lunii martie la un numar total de 8,08 milioane de clienti ai serviciilor mobile. In trimestrul al patrulea, numarul de clienti a scazut usor fata de trimestrul anterior, cu 40.777.
"Am incheiat un an foarte productiv si dinamic, marcat de evenimente importante pentru Vodafone Romania, cum ar fi lansarea serviciilor 4G si a Centrului Regional de Operatiuni de Retea, care coordoneaza, din Bucuresti, activitatea a 7 retele Vodafone. Daca excludem impactul total al reglementarii, veniturile noastre au fost in crestere, in trimestrul al patrulea incheiat la 31 martie 2013, fata de aceeasi perioada a anului anterior, ceea ce reprezinta un semn de stabilitate care ne face sa fim optimisti. Veniturile din date mobile au crescut cu peste 25% in trimestrul patru si ne asteptam ca aceasta tendinta sa continue pe parcursul anului, la fel ca adoptia accelerata a smartphone-urilor - doua linii de business pe care le vom sustine puternic in continuare", a declarat Inaki Berroeta, presedinte si CEO Vodafone Romania.
Veniturile din servicii in trimestrul al patrulea, perioada ianuarie-martie, au stagnat fata de intervalul similar al anului anterior, calculate pe baza organica, excluzand impactul ratelor de terminare.
Profitul inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) s-a situat 275,4 milioane de euro in anul fiscal 2012-2013, in timp ce EBITDA ca procent din servicii a fost de 35,8%, in scadere cu 1,5 puncte procentuale fata de anul anterior.
Penetrarea smartphone-urilor in baza de clienti a crescut cu 3,2 puncte procentuale in anul fiscal trecut, fata de aceeasi perioada a anului anterior, noteaza operaorul telecom.
Veniturile din date mobile au avansat cu 25,8% in trimestrul al patrulea, fata de perioada similara a anului anterior.
La sfarsitul lunii martie, abonatii reprezentau 41% din baza de clienti. Utilizatorii serviciilor pre-platite au inregistrat in ultimul an fiscal un avans de doua puncte procentuale in baza de clienti ai Vodafone in Romania, la 59%.
Venitul mediu pe utilizator (ARPU) din servicii mobile a fost de 7,1, in restere cu 0,1% fata de anul fiscal precedent.
La nivel mondial grupul a raportat venituri in scadere cu 4,3%, la 44,4 miliarde de lire sterline (circa 52,5 miliarde de euro).
Pe acelasi subiect: