Pe reteaua feroviara CFR activeaza 25 de operatori de transport feroviar (21 de marfa si 4 de calatori). Pentru accesul pe infrastructura feroviara publica, acestia platesc tariful de utilizare a infrastructurii (TUI), iar pentru serviciile si facilitatile solicitate pe cea feroviara privata platesc chirii sau tarife, dupa caz.

"Exista o imbunatatire a rezultatelor operationale, in conditiile in care, in contextul crizei europene, si la noi exista o tendinta accentuata, incepand din anul 2008, de scadere a traficului de calatori si marfa. Astea sunt conditiile, pana la urma CFR SA este administratorul unei infrastructuri pe care o pune la dispozitie operatorilor de marfa si calatori. Exista o scadere de circa 5% a traficului pe retea, medie intre calatori si marfa, iar pe rezultatele operationale, financiare, avem o crestere a veniturilor totale cu 3,5%", a declarat miercuri directorul general al CFR SA, George Micu, citat de Mediafax.

Veniturile din exploatare au avansat cu 7,2%, la 890 milioane lei.

Profitul EBITDA al companiei s-a majorat cu 36% in perioada analizata, la 178,5 milioane lei. 

De asemenea, volumul arieratelor companiei a scazut cu 50%, la 1,06 miliarde lei, iar cel al creantelor a crescut cu 5,2%, la 1,4 miliarde lei. 

"Din punctul de vedere al rezultatelor operationale, nu sunt niste minuni, dar totusi rezultatele arata ca se poate imbunatati in mod substantial eficienta utilizarii infrastructurii feroviare din Romania", a declarat la randul sau Sorin Mindrutescu, presedintele CA al companiei. 

El a aratat ca, in conditiile reducerii traficului, conducerea a vizat impulsionarea unor alte categorii de venituri, precum cele din relatia patrimoniala cu chiriasii care au spatii comerciale in infrastructura CFR sau cele din valorificarea pe bursa a fierului vechi rezultat in urma unor reparatii.